HAALAND ZABIO PET GOLOVA Manchester City sa 7:0 pregazio Leipzig

Haaland Manchester City
EPA

Nogometaši Manchester Cityja plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka nakon uvjerljive 7-0 pobjede na svom Etihadu protiv Leipziga, a zvijezda večeri bio je Erling Haaland koji je postigao pet golova.

Prvi susret osmine finala, kada je Leipzig bio domaćin, završio je 1-1, a sva neizvjesnost oko toga tko će proći dalje nestala je u prvom poluvremenu. Vodio je City tada 3-0, a sve je golove postigao Haaland, u 22. iz jedanaesterca, 24. minuti te nadoknadi prvog dijela.

Na samom startu drugog poluvremena City je zabio nova tri gola. Prvo je strijelac bio Ilkay Gundogan u 49. minuti, a potom je nova dva, u 53. i 57., dao Haaland. Sve je okončano golom Kevina De Bruynea u 92. minuti.

Do ove utakmice Norvežanin je ove sezone u Ligi prvaka postigao pet golova, a u ovom susretu mu je trebalo manje od sat vremena za istu brojku. Isto tako, Haaland je postao treći igrač u povijesti Lige prvaka koji je na jednom susretu dao pet pogodaka. Prije njega je to uspjelo Brazilcu Luizu Adrianu dok je igrao za Šahtar (protiv Bate Borisova) te Argentincu Lionelu Messiju u dresu Barcelone (protiv Bayera).

Žestoko je City odmah stisnuo suparnika te je u prvih deset minuta imao dvije dobre prilike. U trećoj minuti zaprijetio je Gundogan, dok je u desetoj Norvežanin Haaland izdržao sve duele sa suparnicima, na nogama je ostao i unatoč odgurivanju, ali u samoj završnici nije uspio svladati suparničkog vratara.

No, kada Haaland nije zabio u tom trenutku sve je naplatio do kraja prvog poluvremena jer je u tih tridesetak minuta tri puta pogađao mrežu Leipziga.

U 22. minuti dosuđen je jedanaesterac za domaćina nakon što je lopta pogodila u ruku Henrichsa u gostujućem šesnaestercu. Vratar Leipziga Blaswich je pročitao stranu i bio blizu obrane, ali udarac Haalanda je bio precizan i točan za 1-0 Cityja.

Samo dvije minute kasnije vodstvo je povećano. Sjajno je s 20-ak metara pucao Kevin de Bruyne. Lopta je pritom žestoko uzdrmala gredu, a na odbijenu loptu najbrže i najbolje je reagirao Haaland koji je glavom pogodio za 2-0.

Leipzig je tek nakon drugog primljenog pogotka počeo djelomično razmišljati o napadu, ali do kraja prvog dijela još se jednom zatresla mreža njemačke momčadi. U nadoknadi je opet zabio robusni norveški napadač.

Manchester City se nije zaustavljao ni u drugom poluvremenu pa je već do 54. minute bilo 5-0. U 49. minuti, nakon lijepe akcije s Grealishom, strijelac je bio Gundogan, dok je u 53. neumorni Haaland zabio još jednom, četvrti puta ove večeri.

Potpuno raspadnuto izgledao je Leipzig od samog starta drugog poluvremena, a dodatno ga je dotukao još jednom Haaland u 57. minuti. Bio je to njegov peti gol na utakmici za 6-0 nakon čega ga je trener Josep Guardiola odlučio izvaditi s travnjaka.

Izlaskom Haalanda je stao i City. Domaćin je odlučio primiriti napade, potpuno se zadovoljio ogromnim stečenim vodstvom. No, ipak je sve završilo na pravi način, sjajnim pogotkom De Bruynea u 92. minuti kada je majstorski naciljao s 20-ak metara za konačnih 7-0. Time je City izjednačio svoju rekordnu pobjedu u europskim natjecanjima. Prije četiri godine je s identičnih 7-0 pobijedio Schalke.

Za goste je cijelu utakmicu odigrao hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol koji kao ni bilo tko drugi u njegovoj momčadi nije mogao zaustaviti Haalanda i društvo ovog utorka.

Liga prvaka, osmina finala (uzvratna utakmica):

Manchester City - Leipzig 7-0 (Haaland 22-11m, 24, 45+2, 53, 57, Gundogan 49, De Bruyne 90+2), prva utakmica 1-1