Gotovo je, Hrvatska ne ide na Svjetsko prvenstvo!

Oproštaj hrvatske reprezentacije od kvalifikacija i plasmana u Južnu Afriku, bio je sjetan i pomalo tužan. Ne zato što nas teškom mukom izborena 1:2 pobjeda u Kazahstanu nije odvelo u dokvalifikacije za SP (Ukrajina je u Andori zgazila domaćina s 0:6 i izborila durog mjesto u našoj skupini), već stoga što je taj susret značio oproštaj dijela jedne posebne generacije Bilić Boysa koja nam je posljednjih godina pružila puno lijepih trenutaka.

Cijela Hrvatska, ali i igrači i stružni stožer u Astani, jednim su uhom prisluškivali vijesti iz Andore. Međutim, već i prije utakmice stigle su pomalo komične, loše vijesti - najbolji igrač domaćih amatera, inače kuhar po zanimanju, nije ni zaigrao jer ga, navodno, nisu pustili s posla.

  • PIXSELL
  • Pogodak Vukojevića brzo je zasjenila vijest iz Andore
Zahvaljujući brojnim ozljedama i Bilićevim pedagoškim mjerama prema Šimunićevu i Križancu, i Hrvatska je nastupila u šarenom sastavu. Bilić je u neobičnu utakmicu koja se igrala na natkrivenom stadionu i na umjetnoj travi poslao jedanaestoricu koji dosad još nikad nisu igrali zajedno. Nedostajalo mu je čak šest prvotimaca.

Runje - Ćorluka - Kovač - Lovren - Pranjić - Srna - Vukojević - Rakitić - Mandžukić - Klasnić

Međutim, u 10. minuti, Vatreni su u rukama imali dokvalifikacije za SP. Darijo Srna je s desne strane savršeno poslužio Ognjena Vukojevića ubačajem iz kornera, a Ogi je, sam k'o duh u sredini protivničkog šesnaesterca, glavom pogodio dalji kut.

  • AFP
  • I veliko slavlje u Andori, Ševčenko je u 22. minuti probio bunker
Potom je topovski pucao i Ivan Klasnić s ruba šesnaeterca, ali je domaći vratar Mokin odlično reagirao i paradom spriječio novi pogodak. Kazahstanci su do prilika dolazili uglavnom nakon grešaka naše vezne linije, a takva jedna akcija urodila je izjednačenjem u 26. minuti.

Zapravo, sve se preokrenulo u pet minuta, i u Kazahstanu i u Andori. Prvo je došla loša vijest iz Andore - Ševčenko je načeo domaćina prvim pogotkom, a onda su u 26. minuti izjednačili i Kazahstanci. Robert Kovač nije uspio blokirati ubačaj Averčenka s desne strane, a Ćorluka nije uspio zaustaviti kapetana Kižnjičenka u sredini, koji u trku puca i šalje loptu ispod Runje.

  • PIXSELL
  • Bilić je već donio odluku o ostanku ili odlasku iz reprezentacije, a trebao bi je objaviti u sljedećih desetak dana
U 34. minuti Hrvatska je mogla opet povesti, ali je topovski udarac Rakitića s vrha šesnaesterca završio na vratnici. No sve su to bili izdvojeni bljeskovi pojedinaca. Prvu suvisliju akciju na utakmici naši su odigrali u 44. minuti kad je Rakitić proigrao Mandžukića u šeansesterac, no Mario si je u idealnoj prilici dao predug for i izgubio loptu.

Iz Andore su u poluvremenu stigle iznenađujuće vijesti. Domaćini igraju bolje od Ukrajinaca, imali su dvije velike šanse, ali je prednost gostima donio Ševčenko nakon jedne gužve u šesnaestercu.

  • PIXSELL
  • Hrvatska je izgubila Svjetsko prvenstvo, ali je dobila novu uzdanicu u obrani - odličnog debitanta Dejana Lovrena

Kao da su saznali da možda još nije sve izgubljeno, Vatreni su već u drugoj minuti nastavka stvorili stopostotnu priliku. Pranjić je probio lijevi bok, fenomenalno poslužio Mandžukića, koji s dva metra glavom puca ravno u vratara Mokina, iako ga je mogao pitati gdje želi primiti gol. Vatreni su u drugom dijelu zaigrali puno bolje, prilike i poluprilike su se redale kao na traci pred golom domaćina, promašivali su Mandžukić, Klasnić, Vukojević..., pa je izbornik Bilić u 63. minuti u igru uveo Matu Bilića, prezimenjaka iz Sporting Gijona.

Međutim, u tom je trenutku sve riješeno u Andori. Ukrajina je u 62. minuti zabila i drugi pogodak, a uskoro i treći, četvrti, peti..., te tako ugasila sve naše nade. Hrvatska je u 70. minuti imala još jednu stopostotnu priliku da se od kvalifikacija barem oprosti pobjedom. Mate Bilić je izbio sam pred Mokina, bio je povlačen s leđa, ali je odlični vratar Kazahstana skinuo njegov udarac s metra udaljenosti. Švicarski sudac nije pokazao na bijelu točku, iako je mogao mirne duše. Ušao je pred kraj i Nikica Jelavić umjesto Klasnića, potom je Bilić pogodio gredu s pet metara, ali mreža kao da je bila začarana.

Zadnjih deset minuta donio je takav festival stopostonih prilika da ih je teško i nabrojiti. Pucali su više puta Bilić, Kranjčar, Jelavić, Rakitić, a onda je častan oproštaj od kvalifikacija donio Kranjčar. Srna je probio desnu stranu, nabacio u peterac, gdje je Niko glavom napokon matirao Mokina za pobjedu.

Častan oproštaj od kvalifikacija u kojima, iskreno, nismo ni zaslužili plasman na Svjetsko prvenstvo.

net.hr