GORAN PARADŽIK Mogao bih još suditi, ali godine su stigle i pravila su takva

Goran Paradžik
Damir Hajdarbašić/ fkzeljeznicar.ba

Goran Paradžik nakon 23 godine aktivnog suđenja, okačio je pištaljku o klin. Od 23 godine svoje sudačke karijere 15 proteklih godina sudio je najviši rang domaćeg nogometa Premijer ligu BiH. Jednako tako pet godina je bio i FIFA sudac za futsal.

No, došlo je vrijeme za kraj karijere. Sudac iz Ljubuškog je napunio 45 godina što je gornja dobna granica kada su suci i suđenje u pitanju. Paradžik je rekorder s 219 odsuđenih susreta u Premijer ligi.

Jučer mu je ispred NSBiH, dres s brojem 219 uručio Emir Pilav, direktor za natjecanje direktora Odijela za sport u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine.

"Godine su stigle i to je tako. Što se mene osobno tiče, i psihički i fizički ja bih mogao i dalje suditi još dugo. Tako se osjećam", kaže Goran Paradžik sa hercegovina.info.

Sigurno će suđenje nedostajati nakon što ste sudac bili polovicu svoga života?

"Naravno da hoće. No, jednako tako sada ću se imati priliku više posvetiti obitelji. Sami i znate da se utakmice igraju vikendom. Ako i nisam sudio imali smo seminare. Ne znam kada sam posljednji put vikend proveo s obitelji. Ovo razdoblje pandemije nisam sudio, tako da sam se već pomalo i navikao bez utakmica. Zbog toga možda nemam osjećaj naglog prekida."

Za ove 23 godine je sigurno bilo lijepih i teških trenutaka. Što bi možda izdvojili?

"Prva utakmica je bila Radnik - Budućnost. No, kruna moje karijere bilo suđenje finala kupa između Željezničara i Čelika. Još jedna utakmica ostat će mi u sjećanju s pomiješanim osjećanjima. To je bio susret između Željezničara i Zrinjskog kada su se prvi put na Grbavici nakon rata upalili reflektori, atmosfera je bila odlična. No, s druge strane nogometaš Zrinjskog Damir Džidić je u tom susretu slomio stopalo, što ga je koštalo njegove karijere. Uistinu mi ga je bilo žao. Moram reći da je to bila i jedina ozljeda poput lomova za vrijeme moje karijere."

Koliko je težak život suca u BiH, s obzirom na kakve smo stvari navikli poput pritisaka s tribina ili psovki navijača?

"Nije težak, jer čovjek to zavoli. Mene primjerice nekad poslije utakmice zovnu prijatelji i pitaju koliko je bilo gledatelja na tribina, a ja im ne znam odgovoriti. Jednostavno se isključim ne gledam na tribine i fokusiram se samo na teren. Možda nekada kada se krene prema tunelu netko nešto dobaci, ali ne opterećuješ se."

A od strane igrača?

"Prvih pet godina je bilo najteže. Nakon toga je došlo pet godina jedne prilagodbe u kojima se išlo u jedan normalni proces, a posljednjih pet je stvarno na visokom nivou. Zaista se igrači posljednjih pet godina ponašaju profesionalno. Jednako tako stigla je i maksimalna kontrola utakmica što se tiče kamera. Sigurno je i to utjecalo na dobro ponašanje. Diže se standard iz dana u dan."

Treba li se BiH brinuti za budućnost suđenja.

"Promijenio se trend rada sa sucima. Ja kada sam počinjao suditi Premijer ligu, morao sam sve sam tražiti. Od metoda treninga, pravila nogometne igre, pregledavao UEFA-ine klipove, kako bi se mogao poboljšati kao sudac. Danas ovi mladi suci to sve imaju. Savez se zaista potrudio da suci imaju priliku učiti i od koga naučiti. Puno više prostora i mogućnosti sudac ima za uspjeti, nego kada sam ja kretao u svojim početcima. Sve je do mladih sudaca, a ima ih jako kvalitetnih. Ako baš moram nekoga istaknuti to je Irfan Peljto pred kojim je svjetla budućnost iako je on već provjeren sudac."

Za kraj je Paradžik kazao nešto i o VAR-u kojega kao sudac nije dočekao.

"Var je rasteretio suce. Ne moraju više razmišljati jesu li napravili grešku i misliti o tome cijelu utakmicu. Sada "iza leđa" imaš kolege koji ti dojave i greška se ispravi. Mislim da je VAR odlična stvar za suđenje, klubove, ali i suce. Nekada sudac napravi nekoliko grešaka suspendira ga se deset kola. Sada se to jednostavno ne može dogoditi", zaključio je Goran Paradžik u razgovoru za hercegovina.info.

Paradžik je ujedno i diplomirani ekonomist te radi u Ministarstvu financija ŽZH.

No, jednako tako je i najmlađi predsjednik Udruge sudaca i instruktora ŽZH, i neće nestati iz nogometa. Sigurno je da za jednog ovakvog relativno mladog i iskusnog čovjeka ima mjesta, kako u Županijskom savezu na višoj funkciji, a možda jednom i na nekoj od onih koje pokrivaju cijelu BiH kroz NSBiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.