GORAN GOCA JURIĆ "Ćiro je mogao upravljati državom, a ne ekipom"

Goran Goca Jurić
Drago Sopta/HNS

Miroslav Ćiro Blažević još u ožujku prošle godine zbog trenutne situacije u Ukrajini, na svom službenom profilu napisao je jednu anegdotu u kojoj je sudjelovao i Goran Goca Jurić. Napisao ju je Ćiro kako je rekao zbog trenutne situacije u Ukrajini. Svatko tko misli da će lako s Ukrajincima, poprilično će loše proći. 

"Igrali smo onu ključnu kvalifikacijsku utakmicu u Ukrajini i ja sam u svlačionici održao dobar motivacijski govor. Na kraju sam pitao ima li netko možda nešto za dodati, a što sam uvijek činio iako sam znao da se nitko neće usuditi, kad one, odjedanput, javlja se Goca Jurić za riječ, započeo je Ćiro Blažević anegdotu koju je podijelio sa svojim obožavateljima na službenoj stranici.

Goran Goca Jurić

I nastavio...

"Netko nije mogao igrati tu utakmicu pa je on upao u početni kadar i nije imao tu svijest da treba šutjeti. Ni muha na zidu se nije smjela čuti nakon mog govora, a kamoli Goca Jurić.

“Što sad on hoće?”, pomislio sam, znajući da je mostarska liska i da bi mi mogao razjebati koncept, ali ipak sam dopustio da kaže što ima.

“Šefe…”, rekao je on,”je..t ćemo im mater!”

Igrači odmah poskočiše, ohrabriše se i, istrčaše na teren…

Za vrijeme utakmice, gledam, Ševčenko po njegovoj strani prolazi kako hoće. Ide kao kroz putar. Goce u nekoliko navrata nije znao gdje je on sam, a kamoli igrač kojega je trebao čuvati. Ovaj lijevo, Goce desno i obrnuto… Ni pogledom ga nije mogao uhvatiti, a kamoli rukama kako je to cijelo vrijeme pokušavao. Nije dugo trebalo ni da nam Ševčenko utrpa loptu u mrežu.

Zahvaljujući mom Bokšiću, mi smo utakmicu ipak uspjeli remizirati i ja ulazim u svlačionicu i idem pravo na Jurića.

“Vala si im je..o mater!”, kažem mu i dodam da ga više ne želim čuti prije utakmice. Goca je inače moj dobar prijatelj, jako ga volim, znam da je on to učinio iz najboljih pobuda kako bi ohrabrio momčad, isto je uvijek činio u Dinamu gdje se pokazao kao pravi lider, ali na ovoj utakmici mi je baš bio došao na penal koji nisam htio propustiti, a poslije smo se svi tome ionako smijali te nam je u našim učestalim telefonskim razgovorima ostalo kao zabavna anegdota".

Priču nam je danas na dan Ćirine smrti potvrdio i sam Goran Goca Jurić koji kaže kako je Hrvatska puno izgubila Ćirinim odlaskom.

Goran Goca Jurić

"Istina. To je bilo u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Otišao je veliki čovjek i veliki trener", kaže nam Jurić.

Trenirali su Jurića brojni, ali Ćiro je nenadmašiv.

"U životu sam imao dosta trenera u raznim klubovima, ali niti jednog poput njega. On je imao odgovor na svako pitanje i na svaku nepoznanicu. Ćiro je bio vođa, on je mogao upravljati državom, a ne ekipom. On bio je uistinu poseban, inteligentan, pametan, rječit. Imao je nogomet u malom prstu", govori Jurić za Hercegovina.info.

Kada je riječ o Juriću Ćiro nije mario što je već tada bio u poznim igračkim godinama.

"Poziv sam dobio na račun svojih igara. Ćiro se nije libio što sam imao 35".

Legenda Hajduka Ivica Mornar danas je ispričao kako ga je Ćiro ostavio bez velikog natjecanja zbog sendvića. Naime, u proljeće 1996. pred odlazak reprezentacije Hrvatske na EP u Englesku, tada 22-godišnji Mornar poželio je usred noći pojesti sendvič. I ništa ne bi bilo sporno da se nije spustio u hotelski bar gdje su ga primijetili pomoćni trener Branko Ivanković i njegovo društvo. Slijedila je prijava Ćiri i napuštanje priprema.

Goran Goca Jurić

"Sve što je Ćiro radio, radio je kako treba sviđalo se to nekome ili ne. On je uvijek znao što treba i uvijek je bio u pravu. Ako je nešto i napravio nije to zato što je želio, nego jer je to bilo potrebno. Zbog toga je poseban. Kada bi Ćiro "naruži" Šukera, Bobana ili mene, mi smo to sigurno u tom trenutku bili i zaslužili. Svi smo mi pravedni, ali on je najuspješniji. Ćiro je imao cilj i on je sve znao".

I nakon karijere su se družili, ispijali kave, razgovarali...

"Naravno kako da ne. Često smo se čuli i telefonom. Posljednji put smo razgovarali prije šest mjeseci kada je već govorio kako odlazi".

O dogodovštinama s Ćirom Jurić nije želio puno govoriti.

"Ima tu na tisuće anegdota, ali one nisu za novine i portale", kaže.

Poput brojnih i Jurić smatra kako je Ćiro stvorio kult Vatrenih koji su i danas u samom vrhu svjetskog nogometa.

"Apsolutno. Ćiro Blažević je udario temelje reprezentaciji Hrvatske, prave temelje koje nitko više ne može pomjeriti", kaže Jurić.

Jedna stvar mu je bila iznad svega.

"Ćiro je bio veliki gospodin, Hrvat i domoljub. To mu je bilo iznad svega. Volio je on svakoga i poštivao svakoga, ali Hrvatska mu je bila na prvom mjestu. Otišla je ikona. Hrvatska je puno izgubila njegovim odlaskom, ali toliko je napravio da će ostati nezaboravljen i zlatnim slovima upisan u povijest", zaključio je Goran Goca Jurić.