Gabeljane u Goraždu spašavali specijalci

To nam je, dva dana po povratku iz Goražda, rekao Pero Pavlović, predsjednik kluba iz Gabele.

''Ustaški balijo''

''Što se tiče domaćina oni su nas korektno primili. Ljudi iz kluba prema nama su bili korektni, ali su izvršili velike pritiske i napade na službene osobe utakmice, dakle na suce, koje su napali. Međutim , to čemu smo bili izloženi od publike na stadionu, a bilo je oko tisuću navijača domaćeg kluba, to nema veze ni sa sportom ni s razumom.

Uzvikivali su nam ''Ustaše'', a u našem timu igra veća polovina Bošnjaka. Našem igraču Sanjinu Ortašu iz Sarajeva uzvikivali su ''Ustaški balijo'' i naš igrač je bio u šoku. I poslije nam je Ortaš govorio kako mu tako nešto nitko nikad nije rekao'', rekao je Pavlović i napomenuo kako je GOŠK klub koji je prvi probio barijeru nacionalnog prebrojavanja, tim prije što u sastavu Gabeljana igra sedam Bošnjaka.

Prema Pavlovićevim riječima, na utakmici je bilo neobično puno pripadnika Specijalne policije, kao i redovnih, uniformiranih policajaca. Tek kada su vidjeli kakva atmosfera vlada na tribinama stadiona u Goraždu, ljudima iz Uprave GOŠK-a postalo je jasno da se takva atmosfera neminovno dovela u vezu s incidentima od prethodne nedjelje i neredima u Širokom Brijegu, koji su okončani pogibijom sarajevskog navijača Vedrana Puljica. 

Član Uprave FK Goražde Muhidin Raščić, koji je i član Izvršnog odbora NS-a BiH, rekao nam je da su se na pojedinim internetskim portalima u četvrtak, tri dana pred utakmicu, pojavile najave prema kojima će u Goražde te nedjelje doći pripadnici navijačke skupine Horde Zla (Sarajevo). Zbog toga je na utakmici u Goraždu bila pojačana nazočnost policije.

''Ništa se ružno nije dogodilo ni igračima ni ljudima iz Uprave GOŠK-a. Poduzeo sam sve da zaštitim naše goste i ništa se nije ružno dogodilo čega bi se ja mogao postidjeti'', rekao je Raščić. Uputio nas je i da kontaktiramo policiju u Goraždu, te Ministarstvo unutarnjih poslova BPŽ-a, što je bilo bespotrebno budući da su i Gabeljani sami potvrdili profesionalnu i blagovremenu reakciju policije u Goraždu.

Pavlović nam, međutim, otkriva, kako je i sam postao svjestan rizičnosti i napetosti kada je čuo kako se na tribinama, pred počpetak utakmice, komentira emisija ''Nedjeljom u dva'' koja je emitirana na HTV-u sat i pol prije početka utakmice i u kojoj je bilo govora da se tog dana u Goraždu igra prva utakmica jednog bošnjačkog i hrvatskog kluba nakon nemilih scena u Širokom Brijegu.

Spas u RS-u

''Mi smo to odlučili prešutjeti. Treneru smo sugerirali da ništa ne govori igračima, jer bi to bio ogroman teret i pritisak. Tek im je rečeno kad se utakmica završila i kad smo već bili na putu prema Gabeli. Još jednom ističem, policija je maksimalno korektno odradili svoj posao i tu se nema što reći. Ispratili su nas sve do teritorija Republike Srpske i tako je zbilja ispalo, da smo u tom području države tek osjetili pravu sigurnost'', rekao je Pavlović.

Zahvaljujući razboritosti uprave klubova, kao i odlične i profesionalne reakcije policije u Bosansko-podrinjskoj županiji, protekle je nedjeljne, bukvalno, u zadnji tren spriječena eskalacija novih nereda na nogometnim stadionima u našoj državi, piše Dnevni list.