FIFA STAJE U KRAJ 'DIVLJIM' MENADŽERIMA Na listi licenciranih nogometnih menadžera vrlo mali broj onih iz BiH

Potpisivanje ugovora-nogometni menadžer

Poslom nogometnog menadžera bave se mnogi u BiH, ali rijetki su oni koji imaju adekvatan papir kojim se i službeno mogu predstaviti kao FIFA agenti. A, ako nemate validan dokument, od 1. listopada ne možete raditi posao nogometnog menadžera.

U prosincu 2022. godine FIFA se vratila davno ukinutom licenciranju agenata. Objavljen je novi Pravilnik, a jedna od najvažnijih promjena je uvođenje sustava ispita, piše Faktor.

Iz FIFA-e je tada objašnjeno da je cilj novih propisa i uvođenje ispita uspostava transparentnijeg i profesionalnijeg standarda za posao nogometnog menadžera, a neki od najvažnijih razloga za ovakvu odluku su zaštita interesa igrača, regulacija transfera igrača i podizanje profesionalnih standarda.

A što to u praksi znači za postojeće agente?

Od 1. listopada 2023. licenca je obvezna za sve postojeće, ali i buduće agente, a put do licence je polaganje ispita FIFA-e. Na prvi, premijerno održani ispit u travnju, pristupilo je 3.800 kandidata, a nešto manje od pola (čak 48 % kandidata) nije ga položilo što znači da trenutno ne ispunjavaju uvjete koje trebaju za licencu.

Sljedeći ispit, ujedno i zadnji prije nego što je stupio na snagu novi Pravilnik, održan je 20. rujna 2023, a budući ispiti su planirani za travanj 2024. i studeni 2024. godine (FIFA test ne moraju polagati svi agenti, već oni koji su dobili licence poslije 2015. godine).

Novo pravilo odrazilo se i na Bosnu i Hercegovinu. Na specijaliziranom portalu Transfermarkt.de možete naći na stotine znanih i neznanih imena, u brojnim agencijama, koji se vode kao agenti nogometaša, vlasnici agencija, direktori ili skauti. Neki od njih su: Halid Muslimović, Denis Čomor, Ernad Husić, Enes Delimustafić, Avdija Vršajević, Ahmed Gojak, Beriz Kabilović, Cvijan Milošević...

Ipak, u praksi su stvari drugačije. Svjetska nogometna federacija (FIFA) na svojoj službenoj stranici objavila je listu aktivnih menadžera iz cijelog svijeta, a na njoj su rijetka imena zastupnika iz BiH (pogledajte OVDJE).

Od više od 100 imena koji su se predstavljali kao menadžeri, sada službeni FIFA dokument pokazuje kako je samo mali broj njih uredno licenciran za obavljanje tog posla.

Tako iz BiH, između ostalih, možemo pronaći imena nekoliko menadžera koji su dobili produženje licenci, jer su ispunili sve uvjete koje je FIFA tražila po novom Pravilniku, a to su Milan Bročeta, Nermin Čengić, Admir Husarić, Irfan Redžepagić, Sabrina Buljubašić, Amil Šikalo, Namik Karamehmedović (pored njegovog imena na Transfermarktu piše da ima i putovnicu SAD-a)...

Od menadžera iz regije na listi su Marko Naletilić, sin jednog od najvećih menadžera sa ovih prostora, pokojnog Predraga, zatim Zoran Lemić, Elvis Bašanović, Amir Ružnić, Damir Jozić, Nikola Damjanac, Nusret Jašari...

Zanimljivo je pogledati tko zastupa reprezentativce BiH, koje je pozvao Savo Milošević, a oni ranije nisu bili standardni među Zmajevima. Prema podacima Transfermarkta Ivana Bašića zastupa agencija ARENA Sport u kojoj "glavnu riječ vode" Ivica Džidić i Ashat Idrizović (njih dvojica su navedeni kao vlasnici i staff odnosno osoblje). Ni jedan od njih dvojice nije na FIFA listi aktivnih menadžera.

Amara Rahmanovića, prema istom izvoru (Transfermarkt), zastupa BestTransfer, a nitko iz staffa ove agencije (Denim Rahmanović, Samir Mehić) nije na službenoj FIFA listi agenata. S druge strane Dala Varešanovića zastupa agencija iz Turske, čiji je direktor Ugur Avadan, licencirani menadžer Svjetske nogometne federacije.

U FIFA bazi aktivnih menadžera nema ni dvojice Jurkića, oca i sina Anđelka i Mate, Ahmeda Gojaka, Halida Muslimovića, Avde Ćosića, Ernada Husića, Edvina Kurtagića...

Krovna kuća svjetskog nogometa pooštrila je kriterije, a na taj način odlučila je stati u kraj "divljim menadžerima". Tako više neće biti dozvoljeno da transfere završavaju odvjetnici i d.o.o poduzeća, a iz FIFA-e su poručili kako će posao moći raditi samo licencirani menadžeri.