FIFA NAREDILA Nijedna reprezentacija ne smije nositi traku u duginim bojama

Dugine boje traka

FIFA je, piše Bild, zaprijetila reprezentacijama na Svjetskom prvenstvu da će ih kažnjavati žutim kartonom prije utakmice ako budu nosili One Love kapetanske trake u duginim bojama. Podsjetimo, navedena traka ne spada u standardiziranu opremu koju propisuje FIFA i to se može smatrati kršenjem FIFA-inog pravila, koja će za svaki krug imati posebne trake predviđene za kapetane.

Reprezentacije odustaju od One Love trake

One Love trake u duginim bojama promiču inkluzivnost prema LGBTQ+ osobama i načelni je plan bio da kapetani niza reprezentacija na Svjetskom prvenstvu koriste tu traku. Izgleda da od toga neće biti ništa jer su FIFA-ine prijetnje urodile plodom, budući da reprezentacije polako odustaju od te ideje. Odustali su Engleska, Wales, Nizozemska, Belgija, Švicarska, Njemačka i Danska, prenosi Index.

Tu traku su obećali nositi kapetani Engleske, Njemačke, Belgije, SAD-a, Danske, Francuske, Nizozemske, Švicarske i Walesa, ali čini se da od toga neće biti. Naime, jutros su se oglasili Nizozemci priopćenjem:

Nizozemci: Naš prioritet su pobjede

"Zalažemo se za poruku One Love i nastavit ćemo je širiti, ali naš prioritet na Svjetskom prvenstvu je pobjeđivanje utakmica. Onda ne želite da kapetan svaku utakmicu započne sa žutim kartonom", stoji u priopćenju KNVB-a, koji je bio spreman plaćati financijske kazne samo da bi nosio One Love traku.

"To da nas FIFA želi kazniti na terenu je neviđeno. To se protivi duhu našeg sporta koji povezuje milijune ljudi. U sljedećem razdoblju kritički ćemo se osvrnuti na naš odnos s FIFA-om zajedno s drugim uključenim zemljama." 

Englezi i Velšani ljutiti

O svemu se oglasio i nizozemski kapetan Virgil van Dijk: "Ne volim igrati sa žutim kartonom u džepu, pogotovo ako to možemo spriječiti. Nisam još ništa čuo, a ako išta čujem, raspravit ćemo to interno."

Iz FA-a tvrde da su ogorčeni i frustrirani FIFA-inom odlukom te su u rujnu pisali FIFA-i kako namjeravaju nositi One Love traku. Iznose razočaranje trenera i igrača te da su bili spremni plaćati kazne, no dobivanje žutih kartona uoči svake utakmice ne mogu si dozvoliti.

Hrvatska nije namjeravala nositi One Love traku

Podsjetimo, Hrvatska nije bila zainteresirana za nošenje trake u duginim bojama. "Hrvatska zastava je za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te obitelji, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Smatramo da naša zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje jedne kampanje, a uključivost je svakako jedna od vrijednosti naše domovine."

"Zato očekujemo od FIFA-e, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom", javili su ih HNS-a krajem rujna kada je ova tema postala aktualna.