FIFA i UEFA ne dopuštaju upletanje politike u rad Saveza

Damir Vrbanović, FIFA, UEFA, HNS, Sportska inspekcija, Sukob HNS-a s Vladom
Na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare Hrvatskog nogometnog saveza objavljeno je da će FIFA 17. ožujka razmatrati situaciju u hrvatskom nogometu i upletanje Vlade u rad HNS-a. Inače, glavni tajnici FIFA-e i UEFA-e, Jerome Valcke i Gianni Infantino, poslali su u Rusanovu dopis naslovljen Vladina intervencija u interne procese HNS-a.

Izvršni predsjednik Saveza Damir Vrbanović uzda se da je važna pošta s isto tako važne adrese jak argument u borbi sa Sportskom inspekcijom.

- Naziv dopisa sugerira da FIFA i UEFA ovaj slučaj tretiraju zabrinjavajućim. Mi smo ovom promptnom reakcijom međunarodnih organizacija dobili potvrdu da je došlo do teške pogreške kada je Sportska inspekcija odlučila ocjenjivati valjanost klupskih licenci. UEFA ima postupak licenciranja i neće dopustiti upletanje politike u taj proces - poručio je Vrbanović.

U pismu Valcka i Infantina od HNS-a se zahtjeva da žurno "započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da neumjesna upletanja odmah prestanu. Molimo da primite znanju da će situacija u HNS-u biti na dnevnom redu predstojeće sjednice Fifine komisije saveza članova, koja će se održati 17. ožujka radi razmatranja i moguće odluke"...

Teško da će se HNS i resorno ministarstvo "žurno pomiriti", a Vrbanović je dodao još koju o spornim licencama.

- Ne očekujem nikakve teške posljedice za HNS. Ministarstvo je napravilo svoje, žalili smo se i ako izgubimo upravni spor to neće utjecati na iduću sezonu zato što licenca vrijedi jednu sezonu. Tako klub koji ju sad nema, može ju imati sljedeće sezone, kada stekne uvjete. Mi smo licence poništili, a ostajemo pri ocjeni da su ta tri kluba (Lokomotiva, Hrvatski dragovoljac i Gorica) dobila licence na ispravan način. Inspekcija je pogrešno utvrdila činjenično stanje - poručio je izvršni predsjednik HNS-a uz dodatak da su pismo UEFA-e i FIFA-e proslijedili Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Sukob HNS-a s Vladom predugo traje, ni jedna strana ne misli popustiti, a što će se događati sljedećih dana, tjedana i mjeseci, tek treba vidjeti. U svakom slučaju, HNS će pred Upravnim sudom pokušati srušiti rješenje Sportske inspekcije o nevažećim licencama triju klubova, jer, kako kaže Vrbanović, tu nije ništa sporno, pogriješila je Sportska inspekcija.

glas-slavonije.hr