FANATIZAM BEZ GRANICA Navijači Napolija hoće titulu slaviti na Vezuvu, vlasti ih mole da odustanu

Vezuv vulkan

Navijačima Napolija koji se pripremaju proslaviti prvi klupski naslov prvaka Italije od 1990. rečeno je da se klone Vezuva, vulkana koji gleda na Napulj, gdje su najavili proslavu titule.

Vlasti nacionalnog parka postale su zabrinute nakon izvješća da su fanatični obožavatelji Napolija bakljama planirali osvijetliti Vezuv u nacionalnim talijanskim bojama ako momčad osvoji naslov u nedjelju, ocijenivši da je takav plan opasan.

Ako pobijede gostujući klub Salernitana, a drugoplasirani Lazio izgubi bodove protiv Inter Milana na San Siru, Napoli će osigurati trofej. “Svi smo zadovoljni zbog uspjeha Napolija koji će donijeti čast našoj regiji i veliko veselje ljudima”, rekao je upravitelj parka Vezuv Raffaele de Luca.

Erupcija uništila Pompeje

“No proslave moraju ostati unutar ograničenja civilnog ponašanja”, dodao je. Napulj oduvijek živi za nogomet, no izgledi da Napoli osvoji svoj treći ‘scudetto’ – prvi nakon što je Diego Maradona predvodio momčad 1990. godine, nogometnu su strast vinuli u nove visine.

Bilo da se radi o šali ili ne, oni koji se bave zaštitom vulkana upozorili su ‘tifoze’ da im je ideja “opasna i nerealna”. Vezuv je jedini aktivni vulkan u kontinentalnoj Europi. Njegova erupcija 79. godine uništila je Pompeje.

Nacionalni park osnovan je 1995. kako bi se sačuvao osjetljivi ekosustav oko vulkana čiji je vrh na 1277 metara.