EURO Češka poslala Nizozemsku kući

Češka Nizozemska
UEFA

Nogometna reprezentacija Češke priredila je veliko iznenađenje plasiravši se u četvrtfinale Europskog prvenstva nakon što je u susretu osmine finala u Budimpešti pobijedila Nizozemsku sa 2-0.

Češka je povela u 68. minuti golom Tomaša Holeša, a na 2-0 je povisio Patrik Schick u 80. minuti na Holešovu asistenciju.

Bio je to Schickov četvrti gol od pet čeških na ovom prvenstvu. Dodajmo kako je Nizozemska od 55. minute igrala bez isključenog Matthijsa de Ligta.

Nizozemska je uz Italiju i Belgiju jedina prošla skupinu s maksimalnih devet bodova, dok je Češka bila jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, a prolaz je izborila u skupini D iza Engleske i Hrvatske.

Možda i ključni trenuci susreta dogodili su se u 52. i 53. minuti. Prvo je Malen izašao sam pred češkog vratara, no očajno je reagirao, a u kontri je De Ligt neopreznim startom zaustavio češki napad zaradivši crveni karton.

Česi su igrača više iskoristili u 68. minuti golom veznjaka praške Slavije, a točku na "I" stavio je Schick u 80. minuti. Zanimljivo, Nizozemci tijekom utakmice nisu uputili niti jedan udarac u okvir suparničkog gola.

Češka je posljednji put igrala u četvrtfinalu 2012. godine kada je izgubila od Portugala. Nizozemci su zadnje četvrtfinale igrali 2008. godine, četiri godine kasnije su zapeli u skupini, a u Francuskoj 2016. nisu niti nastupili.

Češka će u četvrtfinalu igrati protiv Danske koja je u subotu u Amsterdamu pobijedila Wales sa 4-0. Utakmica je na rasporedu 3. srpnja na Olimpijskom stadionu u Bakuu.