EURO 2020 Hrvatska remizirala s Češkom; Za prolaz dalje Hrvatskoj treba pobjeda

Euro 2020 Hrvatska Češka
Getty images

U utakmici 2. kola skupine D Europskog nogometnog prvenstva Hrvatska je na Hampden Parku u Glasgowu odigrala 1-1 protiv Češke i tako zadržala izglede za plasman u osminu finala.

Vodeći pogodak za Češku postigao je Patrik Schick u 37. minuti iz kaznenog udarca, koji je Španjolac Carlos del Xerro Grande dosudio na intervenciju VAR-a, zbog toga što je Dejan Lovren u skoku nenamjerno laktom udario Schicka u nos.

Izjednačujući pogodak za Hrvatsku postigao je Ivan Perišić u 47. minuti, kad je s lijeve strane ušao u kazneni prostor i sa desetak metara desnom nogom pogodio suprotni kut čeških vrata. Nakon nepotpunog drugog kola Češka je vodeća s četiri boda. Engleska ima tri, a Hrvatska je treća s jednim bodom. Bez bodova je Škotska.

Hrvatska će u posljednjem kolu, u utorak, 22. lipnja, protiv Škotske morati pobijediti kako bi konkurirala za plasman u osminu finala. I taj će dvoboj biti odigran na Hampden Parku u Glasgowu, navodi Hina. 

Kao što je i najavio izbornik Zlatko Dalić se odlučio na napadačku formaciju napravivši dvije promjene u odnosu na poraz od Engleske (0-1). Na klupi je ostao Duje Ćaleta-Car, a u momčad se vratio Dejan Lovren. Iz sastava je ispao i Marcelo Brozović, dok je ušao Josip Brekalo koji je zauzeo poziciju na desnom krilu. Andrej Kramarić je napokon dobio poziciju koju najviše voli, iza leđa napadača, dok je u vrhu ponovno bio Ante Rebić usprkos blijedom nastupu protiv 'Gordog Albiona'.

Večerašnji ogled na Hampden Parku bio je četvrti hrvatsko - češki ogled, a 'Vatreni' nemaju niti jedan poraz. Dvije utakmice su bile službene i to posljednje dvije i obje su završile bez pobjednika. Na EP-u u Francuskoj 2016. je bilo 2-2, a večeras u Glasgowu 1-1.

Prvi put hrvatska i češka reprezentacija su odmjerile snage na Kupu kralja Hassana u Maroku u prosincu 1996. godine, a utakmica je završila 1-1, pa je pobjednik razriješen izvođenjem kaznenih udaraca. Na koncu je reprezentacija Hrvatske pobijedila sa 4-1. Poveli su Česi golom Radeka Drulaka u 4. minuti, a izjednačio je Nenad Pralija u 29. minuti.

Prilikom izvođenja kaznenih udaraca za Hrvatsku su zabili Prosinečki, Asanović, Jarni i Vlaović, a za čehe tek Drulak. U drugom susretu u veljači 2011. Hrvatska je u Puli pobijedila 4-2 uz dva gola Nikole Kalinića, te po jednog Eduarda i Ive Iličevića. Za Čehe su zabili Tomaš Rosicky i Tomaš Sivok.

Do sada jedinu službenu utakmicu Hrvatska je igrala na posljednjem europskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine, a susret koji je završio 2-2, obilježio i huliganski ispad skupine hrvatskih navijača koja je u 86. minuti pobacala baklje na travnjak želeći isprovocirati prekid dvoboja.

Pogotke su za Hrvatsku postigli Ivan Perišić (37) i Ivan Rakitić (59), dok su strijelci za Češku bili Milan Škoda (76) i Tomaš Necid (90+3) iz jedanaesterca. Posljednji međusobni susret je igran večeras na Hampden Parku, bio je to susret 2. kola D skupine EP-a, a završio je 1-1.