Emilio Nsue - pojačanje Tuzla City sa skoro 200 utakmica u La Ligi, godinama igrao u engleskom Premiershipu

emilio nsue, bh premijer liga, Bosna i Hercegovina, fk tuzla city

Emilio Nsue, 32-godišnji kapetan Ekvatorijalne Gvinije se tijekom siječanjskog prijelaznog roka priključio Tuzla Cityju te su mnogi ostali iznenađeni ovim transferom.

Prije dolaska u BiH iskusni ofenzivac je igrao u APOEL-u. Radi se o igraču koji ima preko 100 nastupa u španjolskoj La Ligi, dok je igrao i u Premiershipu te Championshipu, neslužbeno najjačoj drugoj ligi na svijetu.

Nsue je u 22. kolu Premijer lige u duelu protiv Veleža zabio za pobjedu Tuzla Cityja. U razgovoru za SportSport.ba govorio je o svom novom timu, Husrefu Musemiću, uvjetima u bh. nogometu...

Na posljednjem meču postigle ste svoj prvijenac u dresu Tuzla Cityja. Koliko ste zadovoljni startom u Vašem novom klubu?

Veoma sam sretan zbog velike pobjede protiv dobrog tima Veleža. Trebala nam je pobjeda je u posljednje vrijeme nismo slavili pa je bilo važno da osvojimo tri boda i vratimo samopouzdanje. Ja osobno sam sretan zbog prvog gola jer nam je donio tri buda i meni osobno samopouzdanje i nadam se da ću ih postići još mnogo.

Slaba infrastruktura i loši tereni su najveći problem u bh. nogometu. Kako se Vi kao netko tko je igrao u najjačim ligama Europe nosite s tim?

Da budem iskren loši tereni nisu dobri za igrače ovdje u BiH jer ne možemo dati 100%, ne možemo igrati nogomet i nekad mi je žao bh. igrača jer sam vidio da mnogi imaju visok kvalitet za ove terene, ali ne mogu pokazati ništa. Nekad je nemoguće igrati. Malo po malo se prilagođavam jer je za mene ovo velika promjena, ali mrzim izgovore zato nastojim pružiti najbolje od sebe i na ovakvim terenima. Nadam se da ćemo uskoro imati bolje uvjete na terenima i da će sjajni igrači iz BiH imati priliku pokazati svoj stvarni kvalitet.

Došli ste prije mjesec i odigrali nekoliko utakmica. Kakvi su Vaši prvi dojmovi o bh. nogometu?

Igrao sam na četiri utakmice. Svaki put sam ušao s klupe. Primijetio sam da je liga veoma konkurentna i da igrači uvijek daju 100 %. Sve utakmice su teške bez obzira na poziciju ekipe na tabeli. Ova liga je za mene veliki izazov.

Je li onako kako su Vam opisali ili ste nečim posebno iznenađeni?

Iznenađen sam kvalitetom i borbenim duhom većine igrača. To je nevjerovatno.

Kako ste odlučili doći u BiH. Jesu li glavni razlog financije ili novi izazov?

Odlučio sam doći u Bosnu jer voilm nove advanture, nove lige i da upoznam nove zemlje i njihovu prošlost. Naravno da nisam došao zbog novca, tijekom Afričkog kupa nacija sam imao i bolje ponude, ali dao sam riječ Tuzla Cityju prije Afričkog kupa i želio sam doći u Tuzlu. Želim da se iskušam u jednom od najboljih timova u BiH. Radi se o odličnom klubu koji napreduje i uskoro će se boriti za titulu i Kup. Hvala Tuzla Cityju na ovoj prilici.

U Tuzla Cityju je dosta kvalitetnih igrača. Kako je Vaše mišljenje o novom timu i kako ste prihvaćeni u svlačionici?

Tuzla City ima nevjerojatan tim i dosta kvalitetnih igrača i teško se izboriti za startnih 11 tako da je to za mene veliki izazov. Svi igrači su me dobro prihvatili i pokazali veliko poštovanje. Zahvalan sam im na tome. Siguran sam da su uvjeti na našem terenu bili bolji da bi Tuzla ove sezone bila prvak obzirom na nevjerojatan tim kojeg imamo.

Kakvo je Vaše mišljenje o treneru Husrefu Musemiću?

Moja prva mišljenja su da ima jak karakter i da ima pobjednički mentalitet kao ja. To mi se sviđa. Radi se o velikoj legendi ovdje i za mene je veliko zadovoljstvo što mogu naučiti nešto od njega i njegovih pomoćnika.

Tuzla City može do Europe preko prvenstva, dok je još u igri za osvajanje Kupa. Što su Vam ciljevi u ostatku sezone?

Cilj mi je pomognem timu koliko mogu, da pokušamo osvojiti Kup i da postignem što je moguće više golova.