DW: Kladioničarska mafija "kupila" i UEFA-inog dužnosnika?

DW: Kladioničarska mafija "kupila" i UEFA-inog dužnosnika?
...namještanja nogometnih utakmica, koje su se odigravale u natjecanjima pod okriljem UEFA-. U sjeni sportskih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u nogometu na jugu Afrike, u javnost su procurile nove informacije o tome kako je po Europi funkcionirala kladioničarska mafija. Pod sumnjom je i dužnosnik UEFA-e.

Po informacijama njemačkog magazina "Der Spiegel", postoji opravdana sumnja da je jedan vodeći dužnosnik Europske nogometne federacije sudjelovao u planiranju namještanja nogometnih utakmica, koje su se odigravale u natjecanjima pod okriljem UEFA-e. "Der Spiegel" piše da je to zaključak Državnog odvjetništva iz Bochuma, koje od kraja 2009. vodi istražni postupak protiv nekolicine osoba umiješanih u aferu oko kladionica i nogometnih namještaljki, prenosi nacional.hr.

Slovak Jozef M., jedan od 15 članova sudačke komisije UEFA-e, 22. listopada prošle godine se, piše njemački magazin, u gradiću Pieštanyju u svojoj domovini (u blizini Bratislave gdje živi) sastao s njemačkim Hrvatom Marijom C. - jednim od sumnjivaca koje je u okviru istrage uhitila njemačka policija i koji se trenutno nalazi u pritvoru. Marijo C. je, kako se pretpostavlja, bio desna ruka Ante Šapine, glavnog organizatora nogometnih namještaljki - i on je još uvijek u zatvoru. Uskoro se očekuje i podizanje optužnice protiv "kralja kladioničarske mafije".

Glavna tema susreta Marija C. i Jozef M. bio je bosansko-hercegovački sudac Novo Panić. Slovak je trebao pomoći da se Panić popne u hijerarhiji sudačkog ceha, u drugu najvišu kategoriju, kako bi mogao suditi i u međunarodnim susretima Europske lige (Europa Lueague). I naravno - po nalogu kladioničarske mafije manipulirati ishode tih susreta.

Poslovni aranžmani kladioničarske mafije

Panić je, kako piše "Der Spiegel", s Marijom C. sklopio i nekoliko drugih "poslovnih" aranžmana. 18. studenog 2009. je navodno u švicarskom Luganu od Marija C. primio 50.000 eura kao honorar za namještanje rezultata utakmice mladih (U21) reprezentacija Švicarske i Gruzije, u kojoj je osobno dijelo "pravdu". Panića je u međuvrememu saslušala švicarska policija i on je odbacio sve prigovore. UEFA ga je ipak suspendirala - doživotno.

Dokumentacija istražnih organa na oko 20-tak stranica vrlo iscrpno tereti slovačkog dužnisnika M.-a, i UEFA za te sumnje zna otprilike pola godine. "Krajem svibnja 2010. čelnici UEFA-e su o ovom slučaju razgovarali sa Slovakom", potvrđeno je iz sjedišta Europske nogometne federacije.

Slovak pak ima posve drugačiju veziju priče. On je za "Spiegel" izjavio da o prigovorima na svoj račun još uvijek nije razmijenio niti jednu jedinu riječ sa službenim osobama iz UEFA-e. Jozef M. u intervjuu s njemačkim magazinom demantirao je bilo kakvu vezu s kladioničarskom mafijom. Odvjetnik Marija C. uopće nije komentirao nove sumnje.