Kakav je derbi bez gostujućih navijača?

Alo bolan
Prethodnih dana bilo smo svjedoci raznih pritisak članova Uprave FK Velež oko dolaska njihovih navijača na stadion pod Bijelim brijegom, a najvjerojatnije zbog toga bili smo dosta uskraćeni informacijama od strane trenera i struke Veleža povodom predstojeće utakmice. Utakmica je zakazana za 15:30 sati, a u našu redakciju je stigao e-mail očito ogorčenog navijača Zrinjskog koji se predstavio kao Mario G. i koji je inače student Sveučilišta u Mostaru. E-mail prenosimo u cijelosti:

''Povodom odigravanja gradskog derbija u Mostaru ostao sam zatečen svim stvarima koji su se prethodnih dana mogli pročitati u javnim glasilima, televizijskim i radijski programima kao i raznim Internet portalima. Inače, sam navijač HŠK ''Zrinjski'' Mostar i ne mogu se načuditi koliko samo svega i svačega ovih dana mogao čuti iz usta raznih tzv. sportaša, bivših i sadašnjih.

Ne mogu da shvatim da se gotovo svaka emisija, kako televizijska i radijska, kao i gotovo svaki tiskani mediji posvećuju toliku pažnju oko dolaska navijača Veleža na stadion Zrinjskog. Ovaj Gradski derbi nakon nesretnog rada odigrava se od 13.08.2000. godine. Doduše prvi derbi nakon rata odigran je u Sarajevu na Koševu, ali kao prijateljska nogometna utakmica koju u ovom tekstu ne bih ni spominjao, jer nije bilo nikakvih zapreka od strane policije u odlasku na istu.

Prvi derbi kao prvenstvena utakmica odigrao se 13.08.2000. godine na stadionu Zrinjskog i na njemu su bili prisutni navijači Veleža, nakon toga sve do posljednjeg odigranog derbija 08.04.2009. godine navijači Veleža su bili prisutni na svim derbijima u kojima je gostovao Velež kod Zrinjskog. Na zadnjuem derbiju nisu bili, jer kao što svi dobro znamo Uprava Zrinjskog im to nije dopustila. Razlog zabrane je bio odgovor na Veležovu zabranu u istoj sezoni za dolazak navijačima Zrinjskog u Vrapčiće.

Navijači Zrinjskog od 2000. do 28.10.2006. godine nisu smijeli dolaziti na utakmicu u Vrapčiće zbog zabrane i rigoroznog ponašanja policije koja je sprječavala u više navrata njihov odlazak tamo. Uprava Veleža se pravdala na loše uvijete stadiona, ali ista ta uprava je dopuštala dolaske navijačkih grupa iz Sarajeva, Zenice, Tuzle... Tada se nitko nije iz te Uprave sjetio da kaže ''kakav je to derbi bez gostujućih navijača'' što su ovih dana non-stop ''trubi'' u sredstva javnog informiranja.

Te 2006. godine navijači Zrinjskog su bili u Vrapčićima, ali nisu uspjeli utakmicu pogledati do kraja, jer su izbačeni od strane policije 15 minuta prije kraja utakmice. 17.05.2008. godine navijači Zrinjskog su na stadionu u Vrapčićima proveli svega 15-20. minuta i odmah su nakon prekida, koji su sami izazvali, ali uz pomoć braće Ćemalović iz Uprave Veleža, uz jake specijalne policijske snage ispaćeni surovo sa stadiona.

Tada se nitko iz Uprave Veleža nije sjetio reći ''kakav je derbi bez gostujućih navijača''. Nakon prošlogodišnjeg derbija odigranog u Vrapčićima član Uprave Veleža i profesor sa Mostarskog Univerziteta oglasio se u medijima da ce naredni derbi koji se treba odigrati na proljeće 2010. godine biti dopušteno samo jednom članu Uprave Zrinjskog da prisustvuje utakmici. Pa gospodine Ahmete ''zar derbi bez gostujućih navijača nije derbi?''.

Posebna stvar je policija u našem gradu. Cijelu godinu su gospoda policajci ''trubili'' kako ne mogu da osiguraju gradski derbi i da će naredni derbi tražiti da se igra van Mostara. Ipak to pokazuje nesposobnost policije nakon derbija koji se igra u Vrapčićima i kada se zabranjuje dolazak gostujućim navijačima. Kada se derbi igra na stadionu Zrinjskog policija odmah daje medijske informacije da se dolazak gostujućih navijača može osigurati i da su spremni to uciniti.

Iz svega ovog se može zaključiti da i dalje postoje dvostruka mjerila u ovom gradu bez gradonačelnika i sa mnogo nesposobnmih ljudi kako u sportu, organizaciji tako i i politici, zdravstvu, policiji...

Vidjet ćemo kakva će se mjerila pojaviti pred derbi u Vrapčićima, a možda ćemo već nakon ovog derbija i dolazka gostujućih navijača biti svjedoci izjava policijskih službenika da se naredni derbi neće igrati u općini Mostar, kako se dolazak gostujućih navijača ne može osigurati, a iz Uprave Veleža ćemo čuti o priči neuvjetnom stadionu i sl.''

Unaprijed zahvalan!!! Mario G.