DRAMA NA EMIRATESU Arsenal nakon jedanaesteraca izbacio Porto

Arsenal
EPA

Nogometaši Arsenala plasirali su se nakon dramatične borbe na svom Emirates stadionu u četvrtfinale Lige prvaka, s ukupnih 5-3 nakon jedanaesteraca klub iz Londona je izbacio Porto.

Uvodnih 90 minuta završilo je s 1-0 za Arsenal čime je poništena istovjetna pobjeda Porta na Dragao stadionu u prvom susretu. Jedini strijelac u Londonu bio je belgijski nogometaš Leandro Trossard u 41. minuti. Nakon što nije bilo golova ni u produžecima odluka je pala u izvođenju jedanaesteraca gdje je na kraju Arsenal slavio s ukupnih 5-3. Svi su izvođači Arsenala bili precizni, pogađali su Odegaard, Havertz, Saka i Rice. Za Porto su mirni i precizni bili Pepe Aquino i Grujić, ali je Wendell pogodio vratnicu, dok je udarac Galena obranio David Raya za veliko Arsenalovo slavlje.

Od početka se Arsenal nametnuo na svom Emirates stadionu, ali trebalo je vremena kako bi domaći nogometaši počeli na pravi način prijetiti gostima iz Porta. Prve solidne pokušaje imali su Saka i Odegaard, ali relativno brzo se Porto oslobodio pritiska i hrabro krenuo prema naprijed.

Najbolju šansu u uvodu susreta imao je gostujući igrač Evanilson koji je u 23. minuti žestoko i dobro pucao s desetak metara, ali je odlično intervenirao vratar Arsenala David Raya.

Sve do kraja poluvremena više se igralo na gostujućoj polovici, ali napadi Porta bili su opasniji. Posebno je razigran bio Brazilac Evanilson, ali unatoč tome u samom smiraju prvog dijela Arsenal je poveo. Pola posla je obavio sjajni Norvežanin Odegaard koji je briljantnom asistencijom prevario trojicu suparničkih igrača. Lopta je bila poslana Trossardu koji je iskosa lijepo naciljao suprotni kut za 1-0 Arsenala.

U sličnom ritmu nastavljeno je drugo poluvrijeme. Iako je Arsenal dominirao posjedom i više napadao, Porto je u svakom svom izletu prema domaćim vratima bio vrlo opasan.

Arsenal je drugi pogodak postigao u 68. minuti. Mrežu Porta zatresao je Odegaard, ali su vrlo brzo utišani domaći navijači jer je označen prekršaj u napadu Havertza nad Pepeom. Odmah u idućoj akciji zaprijetio je Porto, ali je udarac Conceicaa s vrha šesnaesterca zaustavio Raya.

U samoj završnici susreta Arsenal je imao najkvalitetniju ofenzivu tijekom susreta. U 82. minuti, čim je ušao na teren, odličnu je priliku imao Gabriel Jesus, ali nije uspio progurati loptu kroz noge vrataru Porta Diogu Costi. Potom je pucao Saka, djelomično prazna vrata nije uspio pogoditi Odegaard te se zbog toga otišlo u produžetke.

Kroz svih 30 minuta produžetaka nije stvorena ni jedna prava šansa na obje strane. Mogu se tek izdvojiti udarac igrača Porta Taremija iskosa, koji je otišao daleko od vrata, te nova lucidna asistencija Odegaarda koja nije okrunjena ničim posebno. U igri je bilo sve više nervoze i ležanja po travnjaku, a sve manje preuzimanja rizika. Zato se o ukupnom pobjedniku moralo odlučiti izvođenjem jedanaesteraca.

Tamo su sva četvorica izvođača za Arsenal bili precizni, dok su tragičari na drugoj strani bili Wendell i Galeno koji nisu realizirali svoje udarce.

Prošlog tjedna četvrtfinale Lige prvaka su izborili Paris St. Germain, Bayern, madridski Real i Manchester City. Ovog utorka među osam su se plasirali Barcelona i Arsenal, dok se u srijedu igraju posljednji uzvrati osmine finala.

U Dortmundu će igrati Borussia i PSV nakon 1-1 u prvom ogledu u Eindhovenu, dok u Madridu igraju Atletico i Inter. Najbolja talijanska momčad u ovom trenutku slavila je pred svojim navijačima 1-0 u prvom dvoboju.