DOBRA VIJEST ZA HRVATSKU Portugal ili Italija neće na Svjetsko prvenstvo

Ronaldno
Getty images

Ždrijebom europskih dodatnih kvalifikacija za SP koje će se odigrati sljedeće godine u Kataru postalo je jasno da jedna od dvije vrlo jake reprezentacije - Italija ili Portugal, neće vidjeti svjetla Mundijala. Italija će svoj polufinalni susret Turnira C odigrati protiv Sjeverne Makedonije, a Portugal će dočekati Tursku u polufinalu. Prođu li i jedni i drugi, finale će se krajem ožujka održati u Portugalu, odredio je ždrijeb.

To znači da jedan od dva prethodna europska prvaka neće ići u Katar. No, što to znači za Hrvatsku?

Vatreni su po aktualnoj FIFA-inoj rang-ljestvici 15. reprezentacija svijeta što ih sigurno drži u drugoj jakosnoj skupini za ždrijeb skupina SP-a što će se održati u travnju sljedeće godine.

S te strane, izabranici Zlatka Dalića barem zasad mogu biti mirni. Ispadanje Italije ili Portugala dat će im jedno dodatno mjesto među drugim nositeljima koje će ostati upražnjeno. S obzirom na to da se zasad na SP nisu kvalificirale niti SAD niti Meksiko, koje su po renkingu bolje od Hrvatske, i tu ima još prostora za napredak, a trenutno je na mjestu osme reprezentacije u POT-u 2 Kolumbija koja je 16. na svijetu, mjesto ispod Hrvatske.

Još uvijek nije poznato koju će ljestvicu, od kojeg mjeseca FIFA uzeti kao onu po kojoj će 32 reprezentacije u ždrijebu SP-a razvrstati u četiri jakosne skupine po osam reprezentacija. Sve reprezentacije osim europskih imaju FIFA-termine u siječnju sljedeće godine, a novi termini su u ožujku. Budući da FIFA objavljuje rang-liste sredinom svakog mjeseca, ona iz travnja koja bi bila mjerodavna nakon kraja doigravanja u Europi mogla bi stići prekasno da uđe u kalendar.

Hrvatsku u ožujku očekuju dvije pripremne utakmice, a ne bi bilo loše odabrati nešto slabije suparnike kako bi se zadržala aktualna pozicija na rang-listi te na taj način ne bi iskompromitirao status drugog nositelja. Iz drugog pota krenuli smo i prema svjetskom srebru u Rusiji. Ispadanje Italije ili Portugala svakako Vatrenima ide u prilog. Dapače, to bi moglo biti i ključno...