DIREKTORICA SARAJEVA O DUDIĆU "Čitao je komentare s foruma i okružio se ljudima koji su mu klimali glavom"

Dudić Alimanović

Direktorica FK Sarajevo Ajla Alimanović odgovarala je na pitanja navijača i prezentirala ih na klupskom YouTube kanalu.

U vrlo iscrpnom izlaganju pojasnila kako je Mirza Varešanović izabran za novog šefa stručnog stožera bordo tima, prenosi Sport Centar.

“Otvoreno ću reći s kim smo sve razgovarali. Jedan od prvih bio je Marko Nikolić, ali to nije realno. Razgovarali smo s Markom i zaključak je da je on veliki trener u usponu svoje internacionalne karijere. Targetira na “lige petice” i takav je profil trenera da ga zanima samo progres u karijeri i osvajanje titula s velikim europskim klubovima. Dalje smo razgovarali i s gospodinom Mehom Kodrom. On je vrhunski trener i stručnjak, ali nije želio da dođe u istu situaciju u kojoj je ranije bio u Sarajevu i mi to poštujemo. Čovjek je u realnosti otjeran nakon šest mjeseci i mislim 17 utakmica. Opekao se i ne želi opet sebe dovesti u istu situaciju”, kazala je Alimanović te nastavila:

“Razgovarali smo i s Robertom Prosinečkim, ali njegova vizija i kako on vidi klub se nije uklapala s našom vizijom. Ostvarili smo kontakte i s određenim brojem hrvatskih trenera, ali svako od njih ima svoju priču, vlastite ciljeve i teško je u bh. ligu dovesti takva imena koja su dokazana u jačim ligama od naše. Kada razgovaramo o domaćim trenerima, oni imaju veliku prednost u odnosu na strane. Poznaju ligu, poznaju igrače, poznaju infrastrukturu. Žele raditi ne samo profesionalno, nego i emotivno. Mirza Varešanović se nametnuo, između svih, kao logično domaće rješenje. Pratio je igru Sarajeva i naše rezultate, imao odličan uvid u sve ono što je dobro i što nije dobro u klubu. Kroz same razgovore je pokazao volju i stav da je spreman prihvatiti se izazova, stajati iza rezultata i ciljeva koji su mu postavljeni te biti odgovoran za sve što se od njega očekuje. On je sam rekao da će otići ako ne ispuni ciljeve i nama se to dopalo”.

Sadržaj se učitava...

Na pitanje što je bilo pogrešno u radu prethodnog trenera Feđe Dudića, direktorica bordo kluba je odgovorila:

“Feđa je dobar i ambiciozan čovjek. On je s dobrom namjerom došao u FK Sarajevo. Činjenica je da je radio u klubovima s manjim pritiskom i vjerojatno je Sarajevo za njega bilo prevelik izazov ili prevelik zalogaj. Ono kako ja analiziram s ove točke njegov performans nakon što smo ušli u svaki mogući detalj unutar kluba, Feđa i njegov tim su gubili previše energije na to da se svide javnosti i navijačima. Prije svega, čitao je dosta komentara i tekstova na društvenim mrežama i forumima. Okružio se ljudima koji su mu davali podršku i klimali glavama, a ne onima koji su mu možda pomoći i onda su rezultati krenuli u lošem smjeru. Po meni je presudno bilo to izvođenje igrača pred tribinu u trenutku kada je baš on trebao da ih zaštiti. Od tog trenutka je izgubio povjerenje svlačionice i to je onda bio roll out efekt cijele priče. Mi smo na tome dosta naučili, tako da sigurno nećemo dozvoliti da nam se dogodi ubuduće”.