DINAMO SE RJEŠAVA MAMIĆEVIH KADROVA Smijenjena predsjednica Uprave Vlatka Peras, moguća vrtoglava otpremnina

Amira Bajrović-Uzunović, sabrina buljubašić, Vlatka Peras, Iva Bokanović, Marina Jurić, Anna Mišković, Tea Mišković, Žene u nogometu, Zdravko Mamić, Dinamo, Vlatka Peras, Igor Kodžoman, afera sms

Vlatka Peras smijenjena je s mjesta predsjednice Uprave GNK Dinamo odlukom Izvršnog odbora kluba na jučerašnjoj sjednici. Izvršni odbor je tako potvrdio ono što su mediji ranije najavljivali, a ostaje za vidjeti što će biti s otpremninom bivše predsjednice Uprave. Prema ugovoru joj pripada isplata svih plaća do 11. ožujka 2027. godine, odnosno oko 300.000 eura neto, a upravo to je nova Dinamova vlast željela osporiti, piše Index.

Njoj i bivšem predsjedniku Mirku Barišiću zamjerili su što su prije nešto više od godinu dana dogovorili i potpisali njezin novi ugovor bez znanja Izvršnog odbora, a prema kojem joj pripada velika otpremnina. U tom ugovoru stajala je i točka prema kojoj joj ona mora biti isplaćena čak i u slučaju pravomoćne presude, što je također osporavano. Za analizu zakonitosti njezina nastavka rada u Dinamu angažiran je i odvjetnički ured nakon čijeg mišljenja je donesena ova odluka.

Što će biti s otpremninom?

Ono što se ne zna jest što će biti s otpremninom 46-godišnje Vlatke Peras, koju joj klub nije u startu želio isplatiti u cijelosti. Pokušat će osporiti tu stavku iz njezina ugovora, za što nema prevelike pravne osnove, ali najrealnije je da će se sve riješiti na sudu. Taj proces mogao bi trajati dosta dugo.

Peras je tako smijenjena nakon 26 godina rada u klubu i samo tri dana prije velike proslave dvostruke krune na Maksimiru protiv Rudeša, a onda i na glavnom zagrebačkom trgu. Kad je preuzimala vlast u klubu, nova vladajuća garnitura namjeravala je smijeniti s vremenom sadašnje članove Uprave, a prva koja je bila na udaru bila je upravo Peras.

Ona je bila dugogodišnja osoba od povjerenja Zdravka Mamića, što kao tajnica, što kao članica te predsjednica Uprave. Ključna za njezinu sadašnju smjenu jest činjenica da je protiv nje podnesena, ali ne i potvrđena, optužnica u aferi SMS.

Prema njoj je Dinamo 2018. godine kontroverznom informatičaru Franji Vargi isplatio 72.000 eura klupskog novca, a Peras je tad bila članica Uprave kluba zadužena za opće poslove. Taj novac je u klub vraćen sljedećeg dana, ali to ne umanjuje činjenicu da je počinjeno kazneno djelo i za njega svatko tko je kriv treba odgovarati.

Odlazi zadnja osoba iz uskog kruga Mamićeva povjerenja

U Dinamu su podizanje optužnice iskoristili kao argument da Peras time narušava ugled kluba za koji radi. To i gore navedene stavke iz njezina ugovora bile su im dovoljne da je razriješe dužnosti, ali sad će vjerojatno uslijediti dugotrajna pravna borba oko otpremnine.

Tako je iz Dinama otišla i zadnja ključna osoba iz Mamićeve ere, što je bio glavni cilj novog Dinamova vodstva. U njezinom petogodišnjem mandatu na čelu Dinama bilo je ogromnih pogrešaka. Dinamo je do ove sezone imao skoro 60 igrača s profesionalnim ugovorima, koji su bili veliki teret za klupski budžet. Ugovori su se potpisivali olako i na pet, šest ili sedam godina.

Za njezine vladavine Ante Čačić dobio je novi, bogati ugovor, koji je par mjeseci kasnije raskinut uz milijunsku štetu za Dinamo, iako je bilo jasno da neće dugo ostati u klubu. Mijenjana je i sistematizacija kluba, kojom je Peras direktno štitila samu sebe, a na suđenju Zdravku Mamiću priznala je da je osobno sucima nosila novac u njegovo ime. No, za to nikad nije bila optužena, kao ni u nizu postupaka protiv Zdravka Mamića. Optužena je tek u aferi SMS koja, kako smo naveli, tek treba biti potvrđena.

Isto tako, u mandatu Vlatke Peras bilo je i puno dobrih stvari, osobito u ovoj kritičnoj sezoni koja je na kraju završila šampionski. Peras je svojim utjecajem i poznanstvima ljetos isposlovala novi revolving kredit Dinamu u situaciji kad za njega nije bilo nikakvih opipljivih jamstava.

Bilo je puno loših, ali i dobrih odluka

Istu stvar napravila je i početkom ovog mjeseca kad je taj kredit trebalo produžiti, iako je nova Dinamova vlast tu zaslugu pripisala sebi. Dogovorena je i suradnja s novim, bogatijim sponzorom FavBetom, koji će od sljedeće sezone biti na Dinamovom dresu, ali puno važnije je da se u Dinamo, dijelom zbog njezina utjecaja, vratio Arijan Ademi, a ostao je i Bruno Petković.

Nakon što je smijenjen Igor Bišćan, Peras je inzistirala na dovođenju Sergeja Jakirovića i ona je bila ta koja je dvaput stopirala njegovu smjenu ove sezone. To se, na kraju priče, pokazalo dobrom odlukom. Peras ima i naklonost Dinamovih "senatora", ali to sad sve skupa više nije važno.

Dinamo kreće u potragu za novim predsjednikom Uprave, ako ga već nije našao, a navodno nije. Moguće je da to postane Zvonimir Manenica, koji je nedavno pridružen tročlanoj Dinamovoj upravi, a upitno je i što će biti s Darkom Podnarom i Danijelom Tomačićem. 

Bez posla je i Zvonimir Boban, koji je na obilježavanju godišnjice 13. svibnja snimljen u razgovoru sa sad već bivšom predsjednicom Uprave. Bobanu je Dinamo zanimljiv, kao i HNS, ali legendarni Dinamov igrač stoji pri svojoj odluci da će neko vrijeme izbivati iz nogometa. 

Boban je u jako dobrim odnosima s Velimirom Zajecom i Dinamova vrata su mu uvijek otvorena. Takvo ime Dinamu bi trenutačno jako dobro došlo, a i on bi svojim dolaskom poslao snažnu poruku svima. Možda je vrijeme da se s njim krene u ozbiljne pregovore.