DINAMO IMA NOVI STATUT Traži od Mamića povrat novca

Skupština Dinama
Luka Stanzl/PIXSELL

U Maksimiru je večeras održana povijesna skupština kluba na kojoj je prihvaćen prijedlog novog Statuta kluba. Prema njemu će u novi saziv Skupštine ući 35 članova koje će izabrati Izvršni odbor te 25 članovi kluba neposrednim glasovanjem. Klub je usvojio i prijedlog financijskog plana, a ove dvije odluke trebale bi osigurati klubu stabilnost.

Osim toga, skupština je izglasala i suspenziju odluke iz ožujka 2018. godine prema kojoj Dinamo nije imao nikakva potraživanja prema braći Mamić. Podsjetimo, tad je skupština odlučila da Zdravko i Zoran Mamić nisu oštetili Dinamo, iako je postojala pravomoćna presuda protiv njih za izvlačenje 21 milijuna eura iz Dinama.

Dinamo će tražiti povrat novca od Mamića

No, Dinamova uprava je 1. prosinca ove godine podnijela imovinsko-pravni zahtjev na Županijskom sudu u Osijeku prema kojem od Zdravka Mamića i još petorice osuđenih traži povrat otuđenih sredstava. Budući da je skupština kluba iznad Uprave, Ognjen Naglić je predložio na današnjoj sjednici izglasavanje podrške takvoj odluci kluba što je i izglasano, prenosi Index.

Na današnjoj skupštini bio je 41 član, šest više od brojke potrebne za kvorum pa nikakve drame na sjednici nije bilo. Sve odluke donesene su praktički jednoglasno uz suzdržani stav Jure Zovka, člana "zorićeve" struje, koji je ipak odlučio sudjelovati na sjednici.

Sljedeća skupština kluba trebala bi biti u ožujku kad aktualnoj ističe mandat. Ona bi tad trebala biti raspuštena i prema novom Statutu biti oformljena nova, ali prije toga Gradski ured za opću upravu mora prihvatiti novi Statut, što ne bi trebao biti problem.

Dinamo očekuje 51.5. milijuna eura prihoda

Prema financijskom planu za 2024. godinu Dinamo očekuje 51.5 milijuna eura prihoda te 51.1 milijun rashoda uz planiranu dobit od 400.000 eura. To je sve pod uvjetom da klub ostvari očekivane sportske i poslovne rezultate, odnosno plasira se u nešto više od Konferencijske lige i proda još nekog igrača.

Neupitni su rashodi, koji su uglavnom fiksni, ali s obzirom na očekivane rezultate u Europi mogu se dogoditi manji prihodi od europskih natjecanja, kao što je bilo ove sezone. Kad su transferi u pitanju, klub mora odrediti koji su mu sportski ciljevi, a kakav je plan oko prodaje igrača. Nadam se da ćemo čuti plan B ako ne bude realizirano ono što se očekuje od Europe i od prodaje igrača.

Što je plan B? U biznisu se to zove 'cliff'. Nije to lako projicirati i reći, ali ozbiljna institucija kao što je Dinamo mora voditi računa o 'cash flowu'. Lijepo je imati revolving kredit, što je elegantan naziv za - dug.

On mora biti potkrijepljen kolateralima, a kod nas su to budući prihodi od događaja koji su iza nas. Volio bih čuti plan B i ustupamo li bankama neke buduće prihode i tako zatvaramo budžet. Mislim da je to ne samo upit nego i naša zajednička odgovornost prema svim članovima i navijačima", rekao je Mladen Vedriš i upozorio na to da najavljeni financijski rezultati možda neće biti ostvareni.

"Predviđamo da ćemo sljedeće godine imati veći europski prihod nego ove sezone. Vjerujemo da ćemo osvojiti naslov prvaka i da ćemo ići u kvalifikacije za Ligu prvaka. Ako se to ne dogodi, ići ćemo na redukciju troškova. To je teško sad definirati, ali nema druge. No prvo idemo na to da ostvarimo naše ciljeve i vjerujem da hoćemo", odgovorio je Mirko Barišić.