Desetak bundesligaša pred bankrotom, sezona se nastavlja 21. svibnja?

Bundesliga
Arhiva/Hercegovina.info

Njemačka planira odobriti nastavak nogometnog prvenstva, koje je prekinuto zbog pandemije koronavirusa, u svibnju, navodi se u prijedlogu sporazuma između njemačke kancelarke Angele Merkel i njemačkih regija.

Prijedlog ocjenjuje da je nastavak prvenstva u prvoj i drugoj ligi s ciljem "ograničavanja ekonomske štete" "prihvatljiv" i to od datuma koji će biti određen na telefonskoj sjednici u srijedu, a njemački mediji pišu da je to 21. svibnja.

"Nastavku natjecanja treba prethoditi karantena od dva tjedna, ako treba u obliku trening kampova", ističe se u prijedlogu.

Njemačka nogometna liga (DFL) već dulje vremena traži da se odobri nastavak prvenstva što je od vitalne važnosti za preživljavanje tog sektora koji u Njemačkoj zapošljava 56.000 osoba. DFL je također predstavila vlastima strogi sanitarni protokol koji se temelji na višestrukim testiranjima za otkrivanje koronavirusa što bi omogućilo nastavak prvenstva uz minimalni rizik.

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn je ocijenio da je taj protokol "dosljedan i mogao bi čak poslužiti kao model za druge sportove".

Ako se zadnjih devet kola Bundeslige bude moglo igrati, njemački će klubovi sakupiti 300 milijuna eura od prodaje televizijskih prava čime bi mogli malo smanjiti svoje gubitke u trenutku u kojem je desetak klubova od njih 36 iz prve i druge lige na rubu bankrota, pišu njemački mediji.