Davor Šuker prvi Hrvat u Izvršnom odboru Uefe

Šuker omladinska škola
Šuker omladinska škola
Za sedam mjesta kandidiralo je 12 imena, a Platini je i prije izbora najavio kako želi što više bivših velikih nogometaša u odboru. Šuker je izabran već u prvom krugu glasovanja, a njegov će mandat u odboru trajati četiri godine.

- Vjerujem da je svima u interesu imati osobu iz ovog dijela Europe u najvišem tijelu Uefe i da će to svi prepoznati. U Beč idem s optimizmom, mislim da kao bivši igrač mogu biti dobar ambasador sporta i da upravo tomu teži sadašnji i budući predsjednik Platini - rekao je Šuker prije puta te dodao:
- Bilo bi sjajno za nas da po prvi puta imamo osobu u najvažnijem tijelu Uefe, da budemo za tim stolom gdje se odlučuje o svim ključnim pitanjima. To bi nam dalo jednu dodatnu moć uz onu koju imamo zahvaljujući rezultatima naše reprezentacije - rekao je Šuker, koji je svoju misiju na kraju i ispunio te će biti član jednog od važnijih nogometnih ‘tijela' u Europi, ali i u svijetu.

U uvodnim govorima više politike, no sporta

Nakon uvodnog govora predsjednika Fife Seppa Blattera, govor je održao i predsjednik Uefe Michel Platini, a obojica su se, zanimljivo, više držala politike nego sporta. Govorili su o usponu nacionalizma u Europi, ali i ‘autonomiji' sporta u koji se ‘politika nikako ne smije miješati'. Nakon toga obavljena je prozivka svih 54 saveza čiji su se predstavnici na ime svoje države morali javljati kao nekada u školskim danima. Hrvatsku su u Beču predstavljali Davor Šuker i Damir Vrbanović, a cijeli kongres je u svom početku zapravo bio pun uvodnih govornika, dok su važni izbori ostavljeni ‘na čekanju'.

Novi mandat za Platinija

U nastavku zasjedanja potvrđen je novi mandat za Michela Platinija kao predsjednika Uefe, a Francuz se nakon toga još jednim govorom svima nekoliko puta zahvalio te najavio još veću suradnju s Fifom. Platiniju je to treći mandat i na toj će dužnosti biti četiri godine.
Nakon toga konačno je došlo vrijeme i za biranje članova Izvršnog odbora. Svih 54 člana javno su ubacivala zeleni papir sa svojim glasom u veliku prozirnu kutiju, a nakon detaljnog i javnog preborjavanja izabrano je šest kandidata, dok je o sedmom članu odlučivano nakon dodatnog glasovanja. Zanimljivo je kako je Geir Thorsteinsson iz Islanda povukao kandidaturu te nije sudjelovao u dodatnom glasovanju, a kao sedmi član izabran je Bugarin Borislav Mihajlov.

Izvršni odbor Uefe:

Fernando Gomes (Portugal) 48 glasova
Peter Gillieron (Švicarska) 42 glasa
Angel Maria Villar Lona (Španjolska) 42 glasa
Sandor Csanyi (Mađraska) 42 glasa
Grigorij Surkis (Ukrajina) 41 glas
Davor Šuker (Hrvatska) 34 glasa
Borislav Mihajlov (Bugarska)

Dnevni list