DAILY MAIL NAJAVIO SRAZ ZRINJSKOG I VILLE "Za Engleze je dobro što u Zrinjskom više nema Modrića"

Luka Modrić
Hercegovina.info

O večerašnjem dvoboju drugog kola grupne faze Konferencijske lige između Aston Ville i Zrinjskog, koji se igra na Villa Parku, pisao je i Daily Mail

Nakon senzacionalne pobjede protiv AZ Alkmaara, u kojoj je 0:3 preokrenuo u pobjedu od 4:3, Zrinjski večeras gostuje kod Aston Ville, a susret je najavio novinar Tom Collomosse.

"Nije mnogo navijača Aston Ville čulo za HŠK Zrinjski Mostar do prije par mjeseci, ali spominjanje najpoznatijeg bivšeg igrača ovog hercegovačkog kluba sigurno ih je natjeralo da obrate pažnju.

Srećom za Villu, Luka Modrić neće biti dio Zrinjskog koji posjećuje Villa Park za utakmicu grupne faze Europa Conference League u četvrtak, ali zvijezda Real Madrida dobro zna koliko mu je posudba u bh. klubu bila važna na putu do vrha svjetskog nogometa.

Raspisao se o Modriću

S 28 trofeja, 168 nastupa za Hrvatsku i 10 individualnih nagrada, uključujući Zlatnu loptu iz 2018. godine, Modrić, sada u 38. godini, može se pohvaliti statusom jednog od najvećih europskih nogometaša svih vremena. No, čak i najbolji trebaju svoju priliku, a Modrić je svoju dobio u Zrinjskom, gdje je kao 17-godišnjak tijekom sezone 2003-04 napravio prve korake u profesionalnom nogometu. Naravno, bio je proglašen igračem godine.

"Ako možeš igrati u bh. ligi, možeš igrati bilo gdje," rekao je Modrić. "Bilo je sjajno provesti vrijeme tamo. Tamo sam se otvrdnuo. Kada se možeš prilagoditi takvoj fizičkoj igri, možeš se nazvati pravim igračem."

Zrinjski ne treba shvatiti olako

Veze Zrinjskog s Hrvatskom su jake. Klub je osnovan od strane Hrvata 1905. godine i sudjelovao je u hrvatskoj ligi tijekom Drugog svjetskog rata. Trener Krunoslav Rendulić je Hrvat i ima mnogo sunarodnjaka u svojoj momčadi. Ne treba ih olako shvatiti, također. Na otvaranju, dok je Villa gubila 3-2 od Legije u Varšavi, Zrinjski se vratio s 3-0 kod kuće protiv AZ Alkmaara i pobijedio 4-3.

Nije mala stvar protiv prošlosezonskih polufinalista Europa League i dokaz da Villa mora biti na oprezu, posebno s obzirom na njihovu nesigurnu formu u kup natjecanjima pod Unai Emeryjem.

Kadaje mladog Modrića Dinamo Zagreb poslao na posudbu u Zrinjski u ljeto 2003., Stjepan Deverić bio mu je trener.

"Radio sam s Lukom prije u omladinskim redovima Dinama, pa sam već sve znao o njemu," rekao je.

"Pokazao je znakove velike kvalitete u omladinskim ekipama i kada je došao u Zrinjski, priča se nastavila. Uvijek se ponašao kao apsolutni profesionalac.

"Vrijedno je radio i njegov napredak mogao se vidjeti golim okom, kao kada zgrada postaje viša."

Postoji još jedna priča da kada je bila dogovorena Modrićeva posudba, suradnik Dinama nazvao je kolegu u Zrinjskom i rekao: "Kakva je korist od tog malog nestaška? Previše je slab za vašu ligu." Nije iznenađujuće što nitko nikada nije stavio svoje ime uz tu primjedbu.

"Našao se u teškim izazovima, ali nikada se nije bojao njih, unatoč svojoj krhkoj građi," prisjetio se Deverić. "Ako me pitate jesam li ga vidio kao budućeg dobitnika Zlatne lopte, ne mogu reći da jesam. Tko bi mogao?

"Ali bilo je jasno da će postati veliki igrač, jer se razvijao velikim koracima. Uvijek je slušao savjete trenera i poštovao ih. Ako uzmeš nešto od svakog trenera, skupiš puno i kompletiraš se kao igrač.

"Uvijek je bilo jasno da je fokusiran na dosezanje vrha i nikada nije odustajao. S obzirom na njegov talent, uvijek će uspjeti s takvim stavom."

Unai Emery želi trofej

Iako Modrić nije osvojio ništa tijekom svoje četverogodišnje epohe s Tottenhamom, dovoljno je impresionirao da zaradi transfer u Real Madrid 2012. godine i ostao ključni igrač španjolskih divova sljedećih 11 godina. Ostavio je trag i na Englesku. Modrić je briljirao kada je Hrvatska pobijedila na Wembleyju 2007. godine kako bi zaustavila Englesku u kvalifikacijama za Euro 2008. i orkestrirala njihov pad u polufinalu Svjetskog prvenstva 11 godina kasnije.

Trenutno, Villa je malo poput Spursa kada se Modrić pridružio njima - ambiciozan klub koji se očajnički pokušava probiti u elitu.

Kada je prije godinu dana zamijenio Stevena Gerrarda, Emery je rekao da mu je prioritet osvojiti trofej, ali pobjede nad Hibernianom u kvalifikacijskom krugu ovog natjecanja su jedine koje ima u kup natjecanjima.