Crna pozadina skandala: 'Niko Kovač i igrači ne znaju što se događa!'

Tomo Šokota, interview, neredi navijača, italija-hrvatska
Kako vama izgleda ova Kovačeva Hrvatska?
Pa Hrvatska je odigrala jednu dobru utakmicu, nadigrali smo Talijane, bili daleko bolji i prava je šteta što nismo išli s malo više rizika po tu pobjedu. Rekao bih da smo odigrali i pomalo ziheraški. Ova hrvatska momčad je bolja od Italije, to je i pokazala, ali nedostajalo je više hrabrosti, i da sve riješimo već u ovoj utakmici. Doduše, i ovaj rezultat nam odgovara i gotovo sigurno idemo na Europsko prvenstvo, ali šteta što s ovakvom momčadi ne znamo odigrati još malo hrabrije. Po meni je od prve minute trebao igrati i Andrej Kramarić.

Umjesto koga?
Pa svejedno je. On je trenutno najbolji hrvatski napadač i mislim da bi morao dobiti priliku od početka utakmice. Dokazuje to u kontinuitetu zadnjih mjeseci i mislim da bismo s njime bili još opasniji.

Nakon utakmice se ponovno više priča o navijačkim neredima, bakljama, specijalcima i kaznama. Kako vi na to gledate?
Pa ja malo drugačije gledam na to. Način na koji se navijači bore za svoje interese je apsolutno pogrešan i to je za osudu, ali treba pogledati i malo širu sliku cijele priče. Očito je da je navijački bunt usmjeren protiv Hrvatskog nogometnog saveza, očito je da su neredi i bacanje baklji bili isplanirani, a očito je i da se to dogodilo i uz pomoć talijanske strane. Nemoguće je da se unese onoliko baklji na stadion bez pomoći 'iznutra'. Ponavljam, protiv sam svakog nasilja i takvih izraza neslaganja, ali i ti navijači su već godinama taoci lošeg stanja u našem nogometu, pa i šire, u cijeloj državi. Ovo se ne događa od jučer, iste scene se ponavljaju već godinam, a uzroci su puno dublji, pa bi trebale biti i posljedice. Osuditi samo navijače bilo bi pogrešno.

Upravo su naš izbornik i reprezentativci jednoglasno osudili navijače nakon utakmice...
Oni ne znaju što se već godinama događa u Hrvatskoj! Mi imamo izbornika koji živi u inozemstvu, imamo igrače koji žive u inozemstvu i oni ne znaju što se ovdje događa. Zato su nihove izjave takve. To govorim iz prve ruke. I ja sam igrao u inozemstvu i davao sam identične izjave kao oni sada. Tako sam razmišljao dok sam živio vani, ali kad ste ovdje, kad svaki dan vidite tko nam vodi nogomet i kad vidite pozadinu svega, kad pričate s ljudima, onda razmišljate drugačije. To je moje mišljenje. Znamo tko i kako vodi hrvatski nogomet, ali na kraju je najlakše sve svaliti na navijače. Riba smrdi od glave,", zaključio je Šokota.

sportski.net