ČISTKA U DINAMU Suspendirani povjerenici za Mostar, Čitluk i Tomislavgrad

Mamić Antolić GNK Dinamo
Jutarnji

Sjednicu pod radnim naslovom ‘a sad adio‘ održali su u srijedu članovi Dinamova Izvršnog odbora. Predsjednik Mirko Barišić i suradnici nisu se, naime, zaustavili na najavljenom sporazumnom raskidu suradnje s vodećim operativcem Krešimirom Antolićem, nego su otišli dva koraka dalje. S mjesta članice Uprave smijenjena je Amra Peternel, a zatim su suspendirana i četvorica povjerenika iz tabora Zdravka Mamića.

Ovako žestoka ‘čistka‘ odgovor je na posljednju Mamićevu akciju kojom odbjegli gazda poziva povjerenike da se bace na posao masovnog upisa novih članova o njegovu trošku, sve kako bi kontrolom četiri ili pet (od ukupno osam povjereničkih) mandata zadržao većinu u Skupštini. U utorak su tako internet preplavili screenshotovi poruka u kojima povjerenici ‘pecaju‘ buduće članove dosad neviđenim motivacijskim metodama – vi samo pošaljite ime, prezime, datum rođenja, adresu i OIB, a Mamić će sve podmiriti – što su Barišić i suradnici u IO-u protumačili kao poziv na kaos i bezakonje, pišu Sportske novosti.

"Zbog radnji suprotnih ciljevima i interesima kluba s mjesta članice Uprave smijenjena je Amra Peternel. Budući da ima menadžerski ugovor do 2025. godine, bit će joj ponuđena druga funkcija u klubu sukladno njezinoj stručnoj spremi, uz istu plaću", navodi u zaključku Dinamova vlada.

Apel bjegunca od zakona

Koji je krimen gospođe Peternel? Otvorila je bolovanje, otkrivaju nam izvori u maksimirskoj vladi, nakon čega se ipak nastavila pojavljivati na radnom mjestu kako bi koordinirala akciju masovnog upisa novih članova po Mamićevoj direktivi. Nakon ove degradacije i Antolićeva odlaska iz kluba (njegov radni odnos prekida se 8. ožujka, dan uoči Skupštine), klupska Uprava do daljnjeg ostaje na leđima jedine ‘preživjele‘ članice, ujedno i njezine predsjednice, Vlatke Peras.

Od početka borbe za vlast u klubu Amra Peternel figurirala je kao važna članica Mamićeve struje, članica Uprave na čiji je status Mamić vrlo osjetljiv pa je na posljednjoj mostarskoj presici lamentirao da je u klubu zbog svojeg stava izložena mobbingu. Ipak, njezina će smjena u pripremi za konačni obračun bitno manje zaboljeti Mamića od suspenzije četvorice povjerenika. Izvršni odbor iz igre je u srijedu isključio Marija Paponju (povjerenika za Mostar), Marija Primorca (Čitluk), Antu Tokića (Tomislavgrad) i Damira Žigrovića (Zagreb), čovjeka koji se tijekom proteklih nekoliko godina nametnuo kao najagilniji povjerenik. Način na koji su njih četvorica poželjeli doći do naslova najefikasnijih povjerenika Izvršni odbor doživljava nelegalnim.

"Odazvali su se pozivu čovjeka s pravomoćnom presudom, apelu bjegunca od hrvatskog zakona, a to je korak prema zločinačkom udruživanju", objašnjavaju odluku članovi IO-a. Što ovakva odluka znači uoči Skupštine zakazane za sljedeći četvrtak? Da rezultati terenskog rada ove četvorke neće biti uzeti u obzir, uzalud stotine upisanih članova proteklih dana i tjedana. Tom logikom dalje, njihovi mandati ne mogu biti verificirani i mjesta u klupama zauzet će neki drugi povjerenici.

Odluke su, uzgred rečeno, ponovno izglasane tijesnom većinom. Iza predsjednika Barišića stala su ista šestorica njegovih saveznika (Nikola Hanžel, Vladimir Gašparović, Ognjen Naglić, Većeslav Bergman, Ivica Cvitković, Ante Todorić), u nazočnosti zapisničarke iz jednog odvjetničkog ureda, dok su sjednicu bojkotirala šestorica članova IO-a koji od početka zauzeli mjesta na drugoj strani barikade (Damir Zorić, Ivo Šušak, Marijan Primorac, Ado Kožul, Duško Ljuština i Heinz Truskaller).

Polarizacija uoči velikog finala

Podatak da su nastupili kao kompaktan blok jasan je indikator da 9. ožujka namjeravaju ostati na Mamićevoj strani. S posljednje sjednice IO-a javnosti su emitirani neki zbunjujući signali kada su Ljuština i Truskaller pomirljivo stali uz Barišića objašnjavajući da se trn u njihovoj peti od početka odazivao na prezime Antolić te da oni nikada nisu bili protiv Barišića.

Sada kada je taj trn uklonjen i ne postoje zapreke za povratak pod Barišićevu zastavu, oni su okrenuli ploču i vratili su u okvir skupine koja je još u prosincu potpisala zahtjeve za izvanrednu Skupštinu na kojoj su u paketu trebali odletjeti Barišić i Antolić. Tjedan dana uoči velikog finala polarizacija u borbi za vlast jednako je zaoštrena kao i na početku, svaka će zastupnička ruka biti važna...