Čelnik Olimpika optužio svoje igrače za prodaju utakmica Željezničaru i Borcu

kladionica, premijer liga BIH natjecanje, Novac, bogataši, kladionica, izbori

Dok su glavni tajnik NS-a BiH Munib Ušanović i tajnik za natjecanje pri NS-u BiH Jasmin Baković bili u Nyonu na izvanrednom sastanku, na koji je Uefa uz ostale pozvala predstavnike nogometnih saveza u čijim je prvenstvima navodno brojne utakmice namještala kladioničarska mafija, bh. javnost posebice se zanimala kojih je to osam utakmica Premijer lige BiH pod sumnjom.

Nastavljaju se nagađanja

Intrigantna nagađanja među onima koji prate nogomet te ona u medijima malo znače, čekala se potvrda iz Nyona. No, ono što smo saznali nije bilo osobito senzacionalno.

Dok se u Nyonu sastančilo, u BiH je pozornost izazvala izjava predsjednika Olimpika Nijaza Gracića o "svježim" namještanjima, konkretno o njegovoj tvrdnji kako "ima sve dokaze" da su neki Olimpikovi nogometaši prodali utakmice protiv Željezničara (12. kolo) i Borca (14. kolo). Graciću je sumnjivo nezalaganje pojedinih Olimpikovih igrača, kao i činjenica da je jedan nogometaš vukova na utakmicu doputovao iz Bosanske Gradiške.

Gracić nije kazao imena sumnjivih nogometaša, ali činjenica da je klub upravo raskinuo ugovor s dvojicom ponajboljih igrača Albinom Pelakom i Darkom Spalevićem jasno ukazuje na koga se odnose Gracićeve sumnje. Novinari su nastavili spekulirati, pa je već objavljeno da su otpisana dvojica sigurni budući članovi upravo klubova koje je Gracić javno optužio da su nešto muljali na utakmicama protiv Olimpika - Pelak za Željezničar, a Spalević za Borac!

Sportski direktor Borca Muhamed Ibrahimbegović opovrgnuo je optužbe čelnika Olimpika Nijaza Gracića da je banjolučki klub navodno kupio nekoliko igrača sarajevskog tima kako bi slavio u posljednjoj utakmici odigranoj na Grbavici.

Remete atmosferu

- O tim glupostima zaista ne želim pričati jer je očito da nekom smetaju naši rezultati i borba za vrh. Očito je da pokušavaju poremetiti naše redove pred derbi sa Sarajevom gdje možemo doći do jesenske titule. Naš trener Velimir Stojnić mi je na poluvremenu rekao da Olimpik pada fizički i kako je siguran da ćemo slaviti, što se i ostvarilo. Bolje bi bilo da krivicu pronađu u svojim redovima - dodao je direktor Muhamed Ibrahimbegović.

U banjolučkom klubu nisu javno željeli nikog optuživati, ali je prisutna sumnja da je bivši predsjednik Sarajeva baš pred derbi s bordo timom izrekao ovakve optužbe kako bi poremetio dobru atmosferu. U Borcu o tome ne razmišljaju nego su orijentirani samo na teren u želji da sjajnu polusezonu završe trijumfom nad Sarajevom.

Nema dana da kladioničari ne lansiraju priče kako je ova ili ona utakmica namještena.

Nisu u pitanju samo nogometni nego i košarkaški, rukometni, vaterpolski susreti, kao i nastupi pojedinaca, recimo u tenisu. Osim kladioničarskih mafijaša iz tamo nekoga podzemlja, mnogi među tvorce namještaljki trpaju i vlasnike kladionica, koji navodno znalački lansiraju priču o pojedinim "sigurnim" ishodima ove ili one utakmice. Naivni zagrizu, počnu trpati novac na takve parove, a u konačnici se redovito dogodi da "sigurni" ishodi završe suprotnim rezultatom.

sportal