Čelik s Brekalom dogovorio isplatu, te zaobišao kaznu Nogometnog saveza

Nogometni klub Čelik konferencija za medije
Fena

Nogometni klub Čelik uspio je postići sporazum sa bivšim igračem Slavkom Brekalom o obročnoj isplati zaostalih potraživanja pa će seniorska ekipa zeničkog tima sutra u 16:30 sati na Bilinom polju ipak igrati utakmicu 5. kola Druge lige Fedracije Bosne i Hercegovine – grupa Centar protiv Famosa - istaknuo je danas na konferenciji za medije član Uprave Čelika Robert Jonjić.

Čeliku je, zbog duga od 53.667 KM, koji je nastao za razdoblje srpanj 2019. - veljača 2020. godine, dok je zenički klub još igrao u Premijer ligi BiH, prijetila suspenzija od Nogometnog saveza BiH. Klub je jučer isplatio više od polovice duga, dok će ostatak duga igraču biti isplaćen u dvije rate.

"Ovu bih priliku iskoristio da javno zahvalim Brekalu na pregovorima i ustupku koji je napravio. Dug prema Slavku Brekalu nastao je prije dvije godine i u vrijeme nesretne turske vladavine u Čeliku. Ovaj je ugovor samo potvrda onog što smo govorili, da je turski investitor (Aydin Olgun-op.a.), kojeg je dovela Gradska uprava na čelu sa Kasumovićem (Fuad-op.a.), ovdje, u Čeliku, napravio zločin", kazao je Jonjić.

Napomenuo je kako su proteklih 15-ak dana radili na skupljanju novca za isplatu dijela duga, u čemu su im pomogli neki klupski sponzori, donatori, navijači i Vlada Zeničko-dobojske županije. Isplata duga prema Brekalu, podvukao je Jonjić, veoma je važan 'korak za stabilizaciju NK Čelik', jer su njegova potraživanja bila i najveća od svih nogometaša kojima se još duguje.

Klub je, u izmirenje svih tekućih doprinosa te obaveza prema zaposlenim, igračima, ove godine isplatio 180.000 KM ranijih dugovanja prema igračima, a sve su to, ističe, učinili bez podrške Gradske uprave Grada Zenica.

Grad im, ističe, duguje 148.000 KM za naplaćena sredstva od iznajmljivanja poslovnih prostora na stadionu Bilino polje, a koja s kamatama iznose više od 153.000 KM. Klub je, zbog tog duga, pokrenuo i sudski spor s Gradskom upravom Zenice.

"Na veliku žalost Gradske uprave i gradonačelnika Kasumovića, Čelik je uspješno riješio i ovu obavezu, prema Slavku Brekalu. Vrlo je teško razumjeti kršenje Sporazuma i svu ovu situaciju u Zenici. Međutim, mislim da su namjere Grada i Gradske uprave, sada, poprilično jasne. Htjeli su, dakle, na bilo kakav način da nas dovedu 'pred zid' i da ostanemo novaca", smatra Jonjić.

On je poručio kako Čelik neće kleknuti ni pred kim, a pogotovo ne 'jednim od najvećih neprijatelja kluba, koji to iz dana u dan pokazuje'. Direktor Emir Ćerim je dodao kako je 'jedina prepreka na putu ka uspješnom klubu stoji u gradonačelniku ovog grada' te da i u budućnosti mogu strahovati od ovakvih situacije. Preostala su potraživanja od igrača oko 80.000 KM, ali i to se može isplatiti na rate.

"Pojedini od njih već imaju dogovorene reprograme, koje, nažalost, ovaj klub ne ispunjava. Ne ispunjavamo ih jer nemamo podršku Grada, a kada smo ugovarali sporazume računali smo i na taj mjesečni prihod od kirija.

Ovim bih putem da im se zahvalim zbog razumjevanja koje imaju prema ovom klubu, ali ubrzo treba očekivati da će i njihovo razumjevanje prestati, da će im ponestati strpljenja te da će pokrenuti procese pred komisijama Saveza, kako bi došli u istu situaciju kao i Slavko", upozorava Ćerim, koji najavljuje kako će sigurno izmiriti sve obaveze, ali i da će 'uzeti sve što ovom klubu propada'.

Uprava je, ističe, razočarana posjetom Čelikovim utakmicama pa je, tako, prvu utakmicu u ovom rangu, koju su na domaćem terenu igrali protiv Stupčanice iz Olova, sa plaćenim ulaznicama pratilo 565, a protiv Unisa 367 gledatelja. Čelik će sutra, prvi put ove sezone, igrati na Bilinom polju, čiji je teren čuvan za utakmice nogometne reprezentacije BIH.

"Što se tiče posjeta i gleadatelja, to zavisi dosta od naših igara. Mi imamo dosta maldu ekipu i ljudi trebaju razumjeti da će biti kikseva, ali da ćemo braniti boje ovog kluba; da ćemo ostavljati srce na terenu, da ćemo davati sve od sebe", to vam garantiram.

Sada, hoćemo li pobijediti ili nećemo, ali moramo da prebolimo te 'dječije bolesti'", kazao je šef struke zeničkog tima Pavle Skočibušić. Dosuđena tri penala u četiri utakmice protiv njegovog tima, Skočibušić objašnjava upravo nedostatkom iskustva njegovih igrača. Najavljuje kako će sutra, prvi put ove sezone, nastupiti i iskusni povratnik, stoper Aladin Isaković, koji se ozlijedio u pripremnom razdoblju.

Čelik je s omjerom dvije pobjede, remi i poraz trenutno četvrti na ljestvici te sa sedam bodova - tri manje od Moševca, protiv kojeg su u prošlom kolu u Maglaju remizirali rezultatom 1:1. Vodeći dvojac, Stupčanica i visočka Bosna, imaju stopostotan učinak, odnosno po 12 bodova.