BURA U SARAJEVSKOJ UDRUZI SUDACA Pilav izbacio određene suce, one s FIFA liste nije smio dirati

udruga sudaca

Proteklih dana medijski prostor u BiH okupiralo je pitanje izvanredne Skupštine Udruge sudaca i instruktora Županije Sarajevo. Radi se o najbrojnijem Udruženju sudaca sa najvećim brojem dobrih djeltelja pravde gdje se posebno ističe Irfan Peljto – najbolji bh. sudac. Peljto je nadmašio sve prethodnike i ušao u elitnu grupu FIFA sudaca gdje ima mjesta samo za probrane, prenosi Sport Centar.

Nezadovoljstvo financijskim poslovanjem

Pored Irfana Peljte, BiH ima i najbolju sutkinju, a to je Merima Čelik iz Sarajeva koja je ove godine napredovala u višu kategoriju FIFA-e sutkinja sa tendencijom da u suđenju dostegne i sami vrh europskog i svjetskog suđenja. Mnogi su nam potvrdili da su oboje najboljih bh. sudaca na najvišu europsku razinu došli bez velike podrške matičnog Udruženja sudaca i instruktora Županije Sarajevo.

udruga sudaca

Krenimo redom, nezadovoljstvo unutar Udruge sudaca, kako su nam rekli članovi, raslo je iz dana u dan i kulminiralo je sa skupljenih i više od dvije trećine članova Skupštine Udruženja. Njih 13 od 17 je stavilo potpis za sazivanje vanredne Skupštine sa traženjem preispitavanja rada Udruženja. Zahtjev je obrazložen i navedeno je nezadovoljstvo financijskim poslovanjem gdje se iz dobre financijske situacije, prije tri godine, Udruženje dovelo u lošu. Primjedbom da je na raznim manifestacijama i putovanjima novac potrošen na brojne goste koji nisu članovi Udruženja, a da istovremeno pozive nisu dobivali članovi koji bi po svom rangu i zaslugama morali biti dio tih manifestacija. Između ostalih i počasni članovi. Umjesto njih i drugih članova koji plaćaju članarinu, redovni gosti Udruženja bili su potpredsjednici i članovi Upravnih odbora, kao i neki predsjednici klubova.

Članovi Udruženja prigovoraju rukovodstvu da je Upravni odbor postao – svrha sam sebi. Od sedam članova, kako su nam rekli, svi su se dobro rasporedili, izuzev Časlava Šakote. Tako je Elmir Pilav zaposlenik NS BiH, predsjednik Komiteta za suce i suđenje NS BiH, kontrolor FIFA-e, komesar Druge lige… Zaposlenici NS BiH su Tarik Kečo, Jasenko Pljevljak i Ivana Vlaić. Ujedno su članovi Upravnog odbora Udruženja i u oba im je nadređeni – Pilav. Rusmir Mrković i Ermin Halilagić su kontrolori na Premijer ligi gdje ih opet delegira – Pilav. Mrković je i kontrolor na FIFA-i, isto kao Ivana Vlaić. Predložio ih opet Elmir Pilav. Svi oni su mentori brojnim mladim sucima.

udruga sudaca

Upravni odbor je skidao sa liste suce i instruktore

Nadalje, u Udruženju tvrde da je predsjednik Elmir Pilav mjesta instruktora suđenja na Drugoj ligi ustupio nepoznatim sportskim radnicima i da Udruženje nije nikada imalo manje instruktora na Drugoj ligi. Tako da umjesto imaju 7 ili 8, spali su na samo pet. Također, tvrde da u proteklom razdoblju nisu zastupani interesi članova prema kvaliteti. Potcrtavaju da je umjesto Ermina Hadžovića ,za kojeg kažu da je nasljednik Irfana Peljte na Premijer ligu, “proguran” Nihad Ljajić. Umjesto najboljeg otišao je simpatični Ljajić sa 12 mjesta na Premijer ligu. A u jesenjem dijelu sezone zabilježio je samo dvije utakmice na Premijer ligi BiH.

udruga sudaca

Osim toga, kako kažu Upravni odbor je skidao sa liste suce i instruktore koji su prethodne godine najbolji na listama – čime su, kako nam tvrde, u Udruženju bili zgroženi.

Izvanredna Skupština zakazana prema Statutu član 10.

Uvidom u Statut Udruženja sudaca i instruktora jednostavno se uvjeriti da je vanredna Skupština zakazana prema Statutu – Član 10. Statuta to jasno propisuje (pogledajte u fotogaleriji sliku člana 10.). Članovi Udruženja tvrde da su sekretaru Udruženja Admiru Šehoviću pokušali uručiti zahtjev za održavanje vanredne Skupštine sa traženjem da na isti stavi pečat. Šehović je to odbio i obavijestio predsjednika Udruženja Elmira Pilava o zahtjevu 13 od 17 članova Skupštine. Uslijedila je žurna reakcija i već ujutro pet najperspektivnijih sudaca, dobili su prema mišljenju pravnika nezakonitu odluku o isključenju iz Udruge sudaca i instruktora. Član 35. Statuta Udruženja taksativno navodi razloge za isključenje, a to je za najteže slučajeve sudske osude i drugo.


Isključena dobro poznata sudačka imena

Isključeni su Ermin Hadžović, Admir Musić, Benjamin Deljković, Mirza Tičić i Adis Mulahasanović. Zanimljivo da se predsjedniku Udruženja toliko žurilo da kazni pet sudaca da nije stigao odluku isprintati na memorandumu udruženja. Nije stigao na ,kako se tvrdi, zakonit način pokrenuti postupak, pa i postupiti po osnovnom postulatu demokratskog, civliziranog i pravnog društva – da dozvoli obranu drugoj strani da se izjasni. Tek nakon toga je mogla biti donesena bilo kakva odluka. I u Disciplinskom pravilniku NS BiH je navedeno da nitko ne može biti kažnjen prije nego što bude saslušan. Članovi Udruženja tvrde da su odluke hitno sačinjene iz osvete i da se pokuša razbiti kvorum vanredne Skupštine. Zanimljiv je i član 4. Statuta Udruženja gdje precizno piše da organi Udruženja imaju za cilj da sprječavaju nepravilnosti u djelatnostima kojima se bave, pa bi valjda trebali spriječiti nepravilnosti i od samih sebe. U istom članu piše i da Organi Udruženja, pa valjda i Upravni odbor, treba da štite interese članova Udruženja. Vjerovatno je smisao ove rečenice da se ne štite samo vlastiti interesi i interesi nekoliko zainteresiranih. (pogledati u fotogaleriji sliku člana 4. Statuta).

Udruženje je i prije četiri godine izrazilo nezadovoljstvo

Zanimljivo da je Udruženje sudaca na čelu sa Elmirom Pilavom, koji je pored toga što je zaposlenik NS BiH titular još jedne funkcije, a to je član Upravnog odbora u cijelu priču pokušalo uvući NS BiH i NS Županije Sarajevo. NS BiH na način da je bila tolika žurba da je čak i prije odluka o isključenju pet sudaca, prvi suradnik Elmira Pilava u NS BiH, ali u Udruženju vjerovatno zloupotrijebio službeni mail saveza i dvojici sudaca Premijer lige BiH Admiru Musiću i Benjaminu Deljkoviću napisao sa formulacijom da nisu potrebni dolaziti na seminar sudaca Premijer lige i da ne trebaju dostaviti podatke za opremu kao da je njihova privatna. U NS BiH su shvatili namjere i ne želeći uvlačiti NS BiH u privatnu priču zaigrane družine, te je sa istog maila NS BiH stigla svojevrsna isprika i uljudan poziv na seminar za dvojicu sudaca potpisnika zahtjeva za Skupštinu.

udruga sudaca

Naposljetku, kako nam je potvrđeno u cijelu priču je pokušano uvući i NS Županije Sarajevo koji bi trebao biti neutralan prema svakom članu. S obzirom da je Pilav član i tog Upravnog odbora NS ŽS, službeno je u NS BiH i NS FBiH poslan zahtjev da pet isključenih sudaca ne obavljaju nikakvu dužnost do okončanja postupka. Saznajemo da se o takvoj odluci uopće nije ni glasalo.

udruga sudaca

Analizirajući sve elemente jedino je jasno da je vanredna Skupština Udruženja sudaca i instruktora KS sazvana prema Statutu Udruženja i da će biti održana u ponedjeljak 22. siječnja. Članovi Udruge koji su stavili potpis na zahtjev za održavanje Skupštine tvrde da ih ne zanima bilo kakva politika pa ni ona nogometna, jer je bilo takvih pokušaja. Članovi Udruženja žele samo da ih njihovo Udružene sudaca i instruktora predstavlja na pravi način, da zastupa interese svih članova, a ne tek nekoliko pojedinaca kao što je bio slučaj do sada. Interesantno je da ovo udruženje na isti način izrazilo nezadovoljstvo prije četiri godine, kada je na potpuno isti način podnesen zahtjev za preispitivanje rada. Tada je smijenjen Ibrahim Hasanbegović. Hoće li se povijest ponoviti?