Budimo realni, Zrinjski je titulu izgubio još u siječnju

FK Radnik Bijeljina, HŠK Zrinjski, Stadion HŠK Zrinjski
No, jasno je da je ovdje riječ više o njegovom razočaranju situacijom, nego realnom sagledavanju situacije.
Šest bodova prednosti - tri kola prije kraja. Da, djeluje kao da Sarajevo titulu ima zapakiranu. Bordo tim je pobjedom nad Čelikom (5:0) i remijem Zrinjskog sa Radnikom (1:1) došao u situaciju da u sljedećem kolu s tri boda kod Tuzle može i teoretski riješiti šampionsku utrku - jer sve i da Zrinjski kod Čelika uzme puni plijen, a nakon toga u dva zadnja kola uzme još šest bodova, a lider nijedan, međusobni omjer i gol razlika riješit će borbu u korist tima s Koševa. Dakle, zaista djeluje kao da je gotovo, a tako nije moralo biti, niti je ispravno ustvrditi da je utrka za naslov riješena prošlog vikenda.

Minus pet na pola sezone bio već je solidan zaostatak

Ako ćemo pošteno, borba za naslov riješena je još u prosincu - nakon zadnjeg, 19. kola prošle godine. Tada je Sarajevo otišlo na iz te perspektive itekako dostižnih plus pet, ali pokazalo se da se Zrinjski ipak nije uspio izboriti s imperativom koji sa sobom nosi pozicija trostrukog uzastopnog prvaka koji lovi bodovni zaostatak. Jer, iako se cijelo vrijeme isticalo da je prednost Bodro tima solidna, da Musemićev tim igra jako dobro, nada je sigurno tinjala, a sa njom i pritisak.
Posebno su se Pod Bijelim brijegom ponadali nakon što je prednost Sarajeva ovog proljeća sa 11 bodova spala na četiri, ali ukazane prilike da izvuku bod u Širokom (izgubili u 90. minuti) i pobijede u Doboju kod Kaknja (promašili penal u sudačkoj nadoknadi) Plemići nisu iskoristili - i to u kolima u kojima je Sarajevo također izgubilo i remiziralo. Tu su prosuta četiri boda, iako treba biti realan i istaknuti da Široki zapravo i nije bilo prilika za izvlačenje, ali svejedno će ostati zapamćeno da je taj bod ispušten u završnim, trenucima utakmica - nakon nesmotrenosti poslije kornera Širokog. Radnik i sve što se događalo na utakmici (diskutabilan i promašen penal Zrinjskog, poništen naoko regularan gol gostiju) zapravo je samo posljedica nesigurnosti koja se razvila u dva kola koja su prethodila - baš kao što je minus šest zapravo posljedica zaostatka koji su Mostarci imali na početku proljeća.

Priča o sucima, promašena je tema

- Čestitam Sarajevu na zasluženo osvojenoj tituli, jer šest bodova prednosti tri kola prije kraja nemoguće je stići, komentirao je poslije Radnika Slišković, koji je, kao i dosta puta do sada, kritizirao suce.
- Nije meni nijedan sudac odnio prvenstvo. Bilo bi nepravedno da smo mi došli u situaciju da ga osvojimo, obzirom kako je Sarajevo igralo cijelo prvenstvo. Ali sutra će biti zakinut neki drugi klub, ali svi šute, nitko da digne glas, dodao je.
Jasno da suci u Premijer ligi nisu vrhunski, ali u postavljenom kontekstu priča o suđenju djelovala je kao promašena tema, ne samo zbog činjenice da je Radnik gotovo sigurno oštećen, nego i zbog toga što je Zrinjski prvenstvo izgubio zapravo ne u prosincu, nego u siječnju - kada je otišao Nemanja Bilbija, koji se i poslije četiri mjeseca poslije odlaska drži na vrhu liste strijelaca Premijer lige. Ne kažemo da je Zrinjski pogriješio što ga je pustio, ne kažemo da je greška što nije pronađen novi igrač te klase - samo konstatiramo da je njegovim odlaskom Zrinjski već tada potpisao kapitulaciju. Jasno, nisu pomogle ni ozljede važnih igrača koji su trebali vući igru Mostaraca ovog proljeća, ali u nogometu je to nekada tako - ponestane sreće.

Na Koševu opet pričaju o dvostrukoj kruni

U jednom trenutku ovog proljeća činilo se da je Sarajevo ostalo bez sreće, ali ispostavilo se da Bordo tim ipak ima snage privesti posao kraju. Sada je tim s Koševa u situaciji da je dvostruka kruna opet postala temom - a prije par kola bila je to zabranjena tema. Jer djelovalo je kao Sarajevo klizi s vrha, kao da ne može izdržati pritisak. Petarda protiv Sarajeva definitivno je potvrdila da Bordo tim i dalje ima dinamita u nogama...
- Ovo je jedna od boljih partija i na kraju mogu samo čestitati igračima, izjavio je Musemić nakon sigurnog trijumfa pa hrabro dodao: Ovo je dobra uvertira za prvu finalnu utakmicu Kupa BiH.
Već u srijedu Sarajevo će opet na travnjak Koševa - u prvoj utakmici finala Kupa protiv Širokog.

Piše: Slaven Nikšić,[email protected]