BRANIO JE ZA ZRINJSKI, A SADA BRILJIRA U BUGARSKOJ "Kada bi poziv došao sigurno bih ga prihvatio"

Dinko Horkaš
Facebook

Bivši vratar Dinama, 23-godišnji Dinko Horkaš, trenutačno briljira na novoj bugarskoj adresi u dresu Lokomotiv Plovdiva, a u bugarskim medijima pojavila se i vijest da je Horkaš razgovarao s izbornikom Ivajlom Petevom o mogućem igranju za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Trenutačnu situaciju o navedenoj temi pojasnio je Horkaš koji je u Plovdivu u kratkom vremenu potvrdio neospornu kvalitetu koja ga je godinama svrstavala među najperspektivnije hrvatske vratare.

"Vidio sam članak u bugarskim medijima i mogu reći da sam bio poprilično iznenađen. Nikome od bugarskih novinara nisam dao izjavu o mogućem nastupu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a kada je u pitanju Ivajlo Petev mogu samo apostrofirati sljedeće činjenice. On me je priključio prvoj momčadi Dinama s 18 godina i kod njega sam odradio prve seniorske pripreme. Kada sam branio za Zrinjski i Posušje Petev je već bio izbornik Bosne i Hercegovine i normalno da je tada pratio moje nastupe, kao što je i sada potpuno normalno da sigurno ima uvid kako branim u Plovdivu jer je bugarski državljanin. To je sve što mogu kazati o toj temi, jer sa strane izbornika Peteva nije bilo nikakvog kontakta o mom pozivu u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Isto tako nisam dao nikakvu izjavu o mogućem pozivu u reprezentaciju Hrvatske, takve stvari je uopće deplasirano komentirati, jer se ne volim medijske eksponirati. Naravno da to ne znači da ne želim braniti za Hrvatsku, dapače, ali kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, dok poziv ne stigne nema potrebe za previše komentara i analiza", istaknuo je Horkaš za Sportske novosti.

No, u cijeloj priči vrlo važna je činjenica da 23-godišnji Siščanin ima dvojno državljanstvo, što bi u konačnici mogao biti vrlo važan faktor.

"Trenutačno sam maksimalno fokusiran da zadržim odličnu formu, nastavim s dobrim obranama i pomognem klubu da ostane u samom vrhu bugarskog prvenstva što nije niti malo lagan zadatak s obzirom na konkurenciju koju predvodi Ludogorec. No, Lokomotiv Plovdiv nije slučajno u vrhu, igramo sjajno, imamo samo bod zaostatka u odnosu na vodeći Ludogorec, vrhunske navijače i vrlo dobro posluženu momčad i sklad između domaćih i stranih igrača. U pet utakmica primio sam samo dva gola, uz četiri utakmice koje sam okončao čiste mreže. Četiri puta sam bio u momčadi kola i dva puta proglašavan igračem utakmice, tako da mi je malo čak i žao što se prvenstvo prekida na dva tjedna zbog reprezentativne stanke jer sam u sjajnoj formi".

Ipak, kako bi vratarska uzdanica Lokomotiv Plovdiva reagirala da u konačnici dobije poziv izabrane vrste Bosne i Hercegovine?

"Kada bi poziv došao sigurno bih ga prihvatio jer je to realno čast za svakog sportaša. Ne bi bilo dvojbe, ali s time se nema potrebe opterećivati. Pratim nastupe reprezentacije Bosne i Hercegovine i cijenim izbornika Peteva. Imam 23 godine, puno je još vratarskog vremena ispred mene, a u budućnosti želim braniti na još višoj razini", ističe Horkaš, koji je pomalo iznenađujuće karijeru nastavio u Bugarskoj i Plovdivu.

"Imao sam nekoliko opcija u Italiji, Danskoj i Grčkoj, no u dogovoru sa svojim agentom odlučio sam se za Lokomotiv Plovdiv i s ove vremenske distance mogu potvrditi da sam donio dobru odluku. Posebno moram istaknuti trenera vratara Lokomotiv Plovdiva Todora Kjučukova, koji je apsolutno najbolji trener s kojim sam radio u karijeri. Do najsitnijih detalja analiziramo utakmice i moje nastupe i zaista sam pomalo fasciniran koliko mu je stalo da napredujem".

Lokomotiv Plovdiv je lijepa stvarnost za Horkaša, ali Dinamo je najveća ljubav bez obzira što u Maksimiru nije dočekao šansu da postane prvi vratar Dinama.

"Nikome ništa ne zamjeram, Dinamo je moj klub koji mi je dao sve u životu, dres, promociju. Bio sam člam svih reprezentativnih selekcija od U 15 do U 21, kod izbornika Roberta Jarnija i kapetan U 19 reprezentacije Hrvatske. Sa 17 godina seniorski vratar i kapetan druge momčadi Dinama, tako da o Dinamu sve najbolje uz veliko poštovanje prema klubu u kojem sam proveo punih 11 godina", zaključio je Dinko Horkaš.