Braća na suprotnim stranama, prvi put u povijesti Eura

kosovski Albanci, Taulant i Granit Xhaka

Taulant i Granit Xhaka su braća, no danas će na Europskom prvenstvu igrati u različitim dresovima. Taulant je odabrao Albaniju za koju je debitirao 2014. godine, a Granit je reprezentativac Švicarske još od 2011. godine.

Njihovi roditelji Ragip i Elmaze, Albanci s Kosova, 1989. godine emigrirali su u Švicarsku, a Taulant i Granit rođeni su u Baselu. Obojica su igrala za Švicarsku u mlađim kategorijama, ali je stariji brat Taulant (25) 2013. godine odlučio nastupati za Albaniju.

"To je posljednje što smo željeli, da nastupimo jedan protiv drugog. Najbolje je da obojica poslije dvije minute dobijemo crveni karton", kaže godinu i pol mlađi Xhaka, kojeg je nedavno doveo Arsenal.

"Sranje je osjećaj igrati protiv svoje nacije"

Obojicu braće smatraju izdajnicima - Albanci Granita, a Švicarci Taulanta.

"Moj brat ne zna kako je igrati protiv svoje nacije kojoj moraš mnogo zahvaliti. Ja znam i taj osjećaj je sranje", rekao je Granit koji je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. dva puta igrao protiv Albanije i oba puta slavio, a "proslavio" se promašajem za kojeg mnogi smatraju da je bio namjeran.

Braća Boateng igrala na Svjetskom prvenstvu jedan protiv drugog Bit će ovo prvi okršaj braće u povijesti europskih prvenstava. Dosad su na velikim natjecanjima braća igrala jedan protiv drugog dvaput - i oba puta isti igrači. Kevin-Prince Boateng u dresu Gane protiv brata Jeromea u dresu Njemačke na svjetskim prvenstvima 2010. i 2014. godine.