Bolesnici Nogometa

HŠK Zrinjski
Dobro Vam jutro dragi bolesnici nogometa! Kako ste? Znam da ste slabi, svakog Sijecnja, kao i ja, strasno slabi. Taj fenomen vam je tu da ostane, pa evo malo utjehe nebi li nam kolektivno bilo bolje.
 
Danas ce aktuelni drzavni prvak, Mostarski Zrinjski, u 15:00 sati u Medjugorju istrcati na travnjak u drugi zvanicni susret u ovogodisnjem zimskom ciklusu priprema. Suparnik ce mu biti Madjarski nogometni klub Diósgyőri.
 
Kvaliteta suparnika je znatno niza od njegovog prethodnika, proslogodisnjeg prvaka i ovogodisnjeg klupskog lidera lige Hrvatske, Zagrebackog Dinama. Plemici su se vise nego suprotstavili "Modrima", ali je sreca uspjela pronaci stativu Selimovicevom udarcu, te je ista ta sreca dala svu svoju ljubav povremenom vrataru Hrvatske nogometne reprezentacije, ili bolje u rijecima nasega komentatora sa Herc-Live "Butina vadi zicere". To je bez daljnjega vec par dana bio slon u svlacionici Plemica pa bi danasnja utakmica trebala biti popravni ispit za navalu. Sastavi jos nisu poznati sto je prirodno u ovom djelu priprema, ali ovo su utakmice gdje se trazi stimung pa je za ocekivati sve i svasta iz arsenala Sir Dragana Jovica.
 
Moramo odati duzno 'stovanje Madjarima i njihovom mukotrpnom putu. Naime, nastali su 1910 godine, a svoje najvece uspjehe zabiljezili tek pred kraj 70-ih. Tako su 77-78 godine, unatoc plasmanu na 10 mjestu tijekom sezone, uspijeli osvojiti kup Madjarske i zaigrati po prvi put u europskim kupovima, u tadasnjem Kupu (pobjednika) Kupova. U prvom su krugu izgubili prvi dvoboj od Besiktasa, a u drugom, na domacem terenu isprasili Turke sa 5:0. Slavlju nije bilo kraja, zlatna se generacija dizala u nebesa, pa sa njih pala direktno u Split, na stari stadion (Poljud je zavrsen iduce godine '79). Hajduk je slavio na penale, kako su se obje utakmice odigrale 2:1 u korist domacina (ispao je u iducem kolu, cetvrtini finala od Becke Austrije). Madjari su ponovili isti uspjeh u sezoni 1980-e, ali su nasli malo slave u Kupu Kupova. Par godina nakon toga su ispali iz drustva uglednih i proveli sedam dugih godina u drugoj ligi. Tako je bilo sve do dolaska trenera Barnabás Tornyi, koji im je vratio ugled vrativsi ih u prvu ligu. Ta je era kulminirala 1998 kada je tim participirao u Inter Toto Kupu.
 
Surova realnost tada spusta zavjesu na ljepotu i nevinost sporta. Te 2000-e godine, klub bankrotira i zavrsava diskvalificiran iz svih daljnjih natjecanja. Tu se iz svog crnila radja novi zivot, ovaj put zahvaljujuci vjernim navijacima (citaj bolesnicima, kao sto smo mi) ovaj put kako oni kazu "za vjeke vjekova". Iz cetvrte lige do danas, u medjuvremenu spojeni sa drugim nizerazrednim klubom, oni su se uspjeli izgurati do prve lige. Od srca cestitke.
 
 Njima zelimo svu srecu, danas i u buducnosti, a za susret zelimo golijadu uz rezultat 0:0 ! U ozljedama naravno. Tko kaze da nije lijepo biti ovako bolestan? 
 
Forza Zrinjski !!!
 
Zeljko L.