BIVŠI IGRAČ ŠIROKOG Hrvatska me ambasada poslala u onu BiH, a te ovdje - nema!

Juan Manuel Varea
Tomislav Milicevic / Pixsell / privatna arhiva

Život argentinskog nogometaša i napadača hrvatskog niželigaša Kamena i bivšeg igrača Širokog Brijega, Juana Manuela Varee (34) preko noći se pretvorio u agoniju. Prije dva mjeseca preminuo mu je otac pa se zaputio u Argentinu na sprovod. Kod kuće u Širokom hercegovački je zet ostavio suprugu i kćer.

Da stvar bude gora, Južna Amerika je također postala žarište koronavirusa. Varea je po dolasku u Argentinu odradio period 14-dnevne izolacije, ali granice su se u međuvremenu zatvorile i već se dva mjeseca ne uspijeva vratiti kući. Karantena je u Argentini u petak produžena sve do 24. svibnja.

  • "Strašno mi nedostaju Hrvatska i Hercegovina, nedostaju mi moja kćer i supruga. Čujem se s njima svakodnevno preko društvenih mreža, putem video poziva... Sreća u nesreći je da sam tu s majkom i braćom, sad se imamo vremena družiti. Kuhamo, treniramo svaki dan, gledamo serije", opisuje svoju rutinu Juan Manuel.

Kad je shvatio da je "zarobljen" u svojoj prvoj domovini, pokušao je potražiti pomoć tamošnje hrvatske ambasade.

"Imao sam povratnu kartu za 24. ožujka preko Lufthanse, ali već su se granice bile zatvorile. Kontaktirao sam kompaniju i rekli su mi da komercijalnih letova za povratak neće biti do rujna i da se moram javiti veleposlanstvu", kaže Varea pa dodaje:

Kontaktirao sam ih, ali su mi rekli da mi ne mogu pomoći jer imam prebivalište u BiH. Uputili su me na bh. ambasadu koje tamo - nema! Varea pokušava sve što je u njegovoj moći da pronađe "vezu" koja će ga vratiti kući, prenose 24 sata.

"U kontaktu sam s veleposlanstvima u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji. Uspio je nešto dogovoriti s Vanjom Filipovićem, veleposlanikom BiH u Londonu, ali izjalovilo se".

  • "Ponudili su mi let za ovaj ponedjeljak koji je repatrirao Engleze i nije bilo mjesta. Pokušava mi naći drugi avion, ali teško je jer su mjesta ograničena. Sad sam sam počeo tražiti letove i postoji vjerojatnost da ću se ukrcati na jedan sljedeći tjedan", otkrio je napadač kluba iz Ivanbegovine.
  •  
  • Argentinska aviokompanija Aerolíneas Argentinas vraća državljane europskih zemalja koji su tamo ostali zatočeni, no broj putnika po avionu ograničen je na 100. Nakon uvođenja karantene oko 5000 Europljana ostalo je zatočeno u Argentini, a počeli su se vraćati prije desetak dana.

    "Nisam im prioritet. U Kamenu me očekuju na treninzima iako je sezona završila, ali razumiju situaciju u kojoj se nalazim. Očajan sam, psujem u prazno. Posebno mi je teško palo što sam rođendan kćeri morao proslaviti preko videopoziva", priča Varea pa dodaje:

    "Znate što je najgore? Lako za mene, ja imam 100 eura za novu kartu i povratak u Europu, ali što je s onima koji nemaju?"

    Već zna što će napraviti po povratku u Široki.

    "Sjest ću na balkon svoje kuće koja gleda na planine, a potok prolazi ispod. Želim ostati tamo, biti slobodan i upijati sunce sa suprugom i kćeri".

    Otkriva da u Hrvatskoj najviše voli more, a zanimljivi su i pjevači koje je čuo kad je prvi put došao na tlo Lijepe naše:

    "Najviše volim more, a hrana je slična kao u Argentini osim ovih nekih domaćih stvari poput sarmi. Prvi put kad sam došao slušao sam Tonija Cetinskog i Thompsona".