BIVŠI FINANCIJSKI DIREKTOR DINAMA "Ispričavam se što sam USKOK-u rekao da nemamo inozemni račun"

Matej Škegro
Pixsell

Otac i sin, Mate i Matej Škegro, prvi umirovljeni liječnik i dugogodišnji član upravljačkih tijela Dinama, a drugi financijski direktor Dinama od 2011. do 2018. godine, iznijeli su u ponedjeljak svoje iskaze na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Zdravku, Zoranu i Mariju Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Sandru Stipančiću u aferi ‘‘Dinamo II‘‘.

Tema je i dalje račun Dinama u Klagenfurtu, za koji USKOK tereti Zdravka Mamića da je s njega podizao novac i koristio ga za svoje potrebe, dok obrana tvrdi da je tim novcem u gotovini plaćao obveze prema igračima, odnosno da ga je trošio za potrebe Dinama. Škegro mlađi nije bio u klubu u vrijeme postojanja tog računa, a kada je počela istraga u ovom predmetu, upravo je on na prvi upit USKOK-a 2017. godine o inozemnim računima Dinama, odgovorio kako klub nema račune u inozemstvu, prenosi Jutarnji list.

"Upit se odnosio na vrijeme u kojem sam ja bio u klubu, kada takav račun nismo imali, a onda je USKOK poslao upit je li klub ranije imao takav račun. Nakon toga sam na sjednici Izvršnog odbora kluba od predsjednika Mirka Barišića doznao da je u jednom periodu, a prije mog dolaska u klub, Dinamo imao inozemni račun preko kojeg se obavljao dio poslovanja. Ispalo je nezgodno što sam odgovorio USKOK-u da nemamo račun u inozemstvu, a ispostavilo se da je ranije postojao taj račun, pa je trebalo ljudima u IO-u objasniti o čemu se radi. Pretpostavljam da je Barišić govorio da je račun bio potreban zbog teške situacije u klubu, kazao je Škegro, dodavši i kako nije posebno provjeravao što se i kako u Dinamu radilo prije njegova dolaska "jer sam imao previše posla, vodio sam brigu o 130 stipendijskih ugovora, 70 profesionalnih, 200 dobavljača, obvezama prema državi, HNS-u..." Međutim, ispostavilo se da je u upitu USKOK-a stajalo da se podaci o inozemnom računu traže od 2002. godine.

‘Previd‘

"Očito sam to previdio. Moguće je da sam pročitao od 2012. do danas. To je moja omaška, nisam pažljivo pročitao i zbog toga se ispričavam. Nisam se ni sa kim u klubu oko tog odgovora konzultirao, objasnio je tu razliku u svom iskazu Škegro, koji se pohvalio da je bio jedan od najboljih studenata na Ekonomskom fakultetu. Također, iz njegova iskaza kojeg je USKOK-u dao 21. veljače 2018. godine, a kojeg mu je predočio tužitelj Sven Mišković, proizlazi da je nakon prvog upita USKOK-a o inozemnom računu razgovarao sa Zdravkom Mamićem i Mirkom Barišićem "koji se na prvu nisu mogli sjetiti tog računa, ali kasnije su mi o tome detaljno govorili." Sada je na sudu kazao kako se to odnosi na njegove razgovore s Mamićem i Barišićem nakon što je poslao prvi odgovor USKOK-u. Na sljedeće Miškovićevo pitanje, kazao je da je o tom računu pričao samo s Barišićem, a nije se mogao sjetiti je li o njemu pričao i sa Mamićem. Nije se mogao sjetiti ni je li Barišić na sjednici IO-a prezentirao neku dokumentaciju.

"Prije ne, nego da. Ne znam je li Dinamo uopće imao dokumentaciju za taj račun, rekao je Škegro. Za dva dopisa koja je Dinamo poslao USKOK-u, jedan od 10.10.2017. i drugi od 8.12.2017., kazao je da ih on nije potpisao niti zna tko je to učinio. Za drugi je rekao da bi "mogao bi biti od Tomislava Svetine, ali i on se drugačije potpisivao. Ne mogu se sjetiti jesam li te dopise uopće vidio." Na pitanja Mamićeva branitelja Filipa Glavaša, dodao je kako pretpostavlja da je "Barišić svrhu računa u inozemstvu objasnio teškim stanjem u klubu u tom razdoblju."