Bio je to dan kad su BBB-i i Zvone Boban stali u obranu domovine

BBB

Već sat vremena uoči utakmice osjetila se naelektrizirana atmosfera, stanje u tadašnjoj državi nije bilo sjajno i sa osjetio se nacionalni naboj. I prije utakmice, na ulicama Zagreba došlo je do nekoliko tuča između pripadnika Bad Blue Boysa i navijača Crvene Zvezde, Delija.

No, tek na stadionu su krenuli pravi neredi. U Zagreb je došlo oko tri tisuće zvezdinih navijača koji su bili smješteni na južnoj tribini maksimirskog stadiona. Odmah se vidjelo da utakmica neće proći mirno jer su Delije počele otkidati reklame na stadionu i 'kidati' stolce, a onda su probili zaštitu ogradu prema istočnoj tribini i krenuli prema 'običnim' navijačima.

Boysi, koji su bili smješteni na sjevernoj tribini nisu mogli sve to mirno gledati i probili su zaštitnu ogradu i upali su na teren gdje su ih dočekali milicioneri. Navijači Dinama nisu mogli gledati kako se uništava njihov stadion i da se tuku 'obični' građani.

Neredi se dogodili samo nekoliko dana nakon izbora u Hrvatskoj

Tadašnja milicija nije reagirala na provokacije Delija, kao ni na to da su upali na istočnu tribinu, nego su dobili naredbu da se krene prema pripadnicima Bad Blue Boysa koji su upali na teren i koji su željeli obraniti ono što je njihovo. No, u obrani onoga što je njihovo počelo je batinanje od strane pristrane milicije koja je branila navijače Zvezde, koji su započeli nerede.

Zanimljivo je i to da su se ovi neredi dogodili samo nekoliko dana nakon što su se održali izbori u Hrvatskoj na kojima je nadmoćno pobijedila stranka koja se zalagala za neovisnost Hrvatske. To je bio još jedan razlog da se Delije krenu u svoj rušilački pohod.

U trenucima najvećih nereda, dok se na terenu odvijao pravi rat između Bad Blue Boysa i milicije u pomoć navijačima 'modrih' uskočio je kapetan Dinama Zvonimir Boban koji je skočio na jednog milicajca i udario ga. 

Boban nije napustio stadion kad su krenuli neredi, nego je uz Josipa Kužea i Škrinjara ostao na terenu i nije više mogao gledati kako se brutalno tuku njegovi navijači i nasrnuo je na milicajca koji je tukao Dinamovog navijača. Kad su to vidjeli gledatelji s tribina se odmah začulo skandiranje 'Zvone', 'Zvone'. 

Sažetke od 13. svibnja možete pogledati OVDJE

Boban je od tad postao heroj Zagreba i heroj Bad Blue Boysa, a Srbi su ga nazvali nacionalistom, samo zato jer je stao u obranu svojih navijača. Kapetan Dinama kasnije je suspendiran od strane Jugoslavenskog nogometnog saveza na šest mjeseci.

Za BBB Domovinski rat je počeo 13. svibnja 1990.

Policajac je kasnije javno oprostio Bobanu napad, a kapetan Dinama je kasnije rekao da je to za njega bil prirodna ljudska reakcija i da je reagirao na jednu ljudsku nepravdu koja je bila očita i da nije više mogaotrpjeti to zlostavljanje od strane milicije. Priznao je i da je psovao policajcima, ali je jednostavno bio isprovociran zbog onoga što se događalo na terenu i pretjerane uporabe sile organa reda i mira.

Za većinu Bad Blue Boysa taj datum je i početak Domovinskog rata. Taj 13. svibnja 1990. godine zauvijek će ostati u sjećanju svim navijačima Dinama jer su ti dani bili borba za Hrvatsku i borba za njihovo dostojanstvo. 

U neredima je ozlijeđeno oko 200 osoba, a nekim čudom poginulih nije bilo iako je to bio 'najkrvaviji' sukob navijača na ovom prostorima, nikad se nije dogodilo da su se navijači, zajedno s mjerama sigurnosti naganjali po travnjaku, nikad se nije dogodilo da jedan od igrača stane u obranu navijača jer više nije mogao trpjeti brutalnost.

Nakon rata je kraj južne tribine dignut spomenik svim poginulim Bad Blue Boysima u ratu i svake godine se navijači Dinama okupe oko tog svetog spomenika te zapale svijeće i polože vijence. 

Iz Dinama su nam rekli da ne spremaju nikakvu ceremoniju povodom godišnjice ove utakmice.

- Ne spremamo nikakvu ceremoniju povodom obilježavanja 20. godišnjice utakmice između Dinama i Zvezde koja nikad nije odigrana. Ono što ćemo napravit je da ćemo položiti vjence spomen ploču svim poginulim Bad Blue Boysima i u 15:00 će se odigrati utakmica između generacije 1982. i 1990. - rekao nam je Ado Kožul.

Nažalost, Bad Blue Boysi neće obilježavati 13. svibnja na stadionu, nego će, kao što smo spomenuli, samo zapaliti svijeće i položiti vijence, a obilježavat ga neće jer žele da se sazna istina s utakmice između Dinama i Hajduka kad su rekli da je današnja policija bila gora od ondašnje milicije.

Vodstvo i igrači Dinama predvođeni sportskim direktorom Zoranom Mamićem te Bad Blue Boysi danas točno u podne položili su vijence i odali počast ispred spomenika palim navijačima u Domovinskom ratu.

Susret navijača i igrača najbolje je opisao trenutačnu klimu oko Dinama. Samo su se Krunoslav Jurčić i Tomislav Butina došli pozdraviti i porazgovarati s navijačima, a ostali kao da su se bojali zločestih dečki.

– Žalosno je da nas igrači ne pozdravljaju, ne znam zašto nas se se boje. Pa oni su igrači našeg kluba, i što god mislili o nekima od njih, nećemo im sigurno ništa – složili su se navijači.

Bad Blue Boysi su, kako su i najavili, bojkotirali jučerašnju utakmicu.

– Bilo nam je strašno teško donijeti tu odluku, osim toga napravili smo lijepu koreografiju, uložili u nju 20.000 kuna... Osobno mi je bojkot nešto od čega me glava boli, no takva je situacija – rekao je predsjednik udruge Danijel Hrnjak.

Umjesto na utakmicu, Boysi su otišli na misu zadušnicu koja je održana za sve stradale navijače te ozlijeđenog navijača Marija Galića.

– Ne možemo mi u udruzi, gdje nas je 15-ak, kontrolirati 2000 ljudi. Osuđujemo huligane i slažemo se da ih treba oštro kazniti, no treba kazniti i policajce koji prelaze svoje ovlasti, a takvih je bilo mnogo u incidentu 1. svibnja – smatra Hrnjak.

Bad Blue Boysi jučer su zahvalili i Torcidi.

– Zahvaljujem Torcidi, Demonima, Gademzima i svima koji su se solidarizirali s nama – zaključio je Hrnjak.

hina