BILBIJA "Ako me posluži zdravlje, nije daleko dan kada ću srušiti rekord Brazilca"

Nemanja Bilbija
Hercegovina.info

Za napadača Zrinjskog Nemanju Bilbiju (31) ova jesen je iz snova, jer obara rekord za rekordom u Premijer ligi, ali i potvrđuje da je kralj strijelaca u elitnom natjecanju.

Rođeni Banjalučanin u prvih 17 kola postigao je 14 golova i sigurno je jedan od najzaslužnijih što Mostarci na polovici natjecanja imaju deset bodova više od najbližeg pratitelja Tuzla Cityja i praktično su već sada nadomak osvajanja titule, piše Glas Srpske.

Uz sve to s dva gola koja je u 15. kolu postigao u dvoboju protiv Željezničara prešao je magični broj od 100 golova u Premijer ligi i postao prvi domaći igrač s troznamenkastim učinkom. U međuvremenu je ponovno tresao mreže i već stigao do brojke 104 u 217 nastupa i sve je bliže kralju strijelaca Premijer lige, Wagneru Santosu Lagu, koji je noseći dres Posušja i Širokog Brijega postigao 125 pogodaka u 273 utakmice. Ove sezone postao je i najbolji strijelac u povijesti Zrinjskog, a golom u prošlom kolu u derbiju protiv Tuzla Cityja postao je prvi igrač u Premijer ligi koji je tresao mreže u sedam uzastopnih susreta.

Ne jurim nikakve rekorde, ali oni dolaze jedan po jedan. Ako ovako nastavim i posluži me zdravlje nije daleko ni dan kada ću oboriti rekord Brazilca Wagnera Santosa Laga, rekao je Bilbija.

Prošle sezone ponio je titulu najboljeg strijelca Premijer lige BiH sa 17 golova, ali to nije bilo dovoljno da se izbori plasman u Europu.

Sigurno da smo poslije toga bili svi razočarani, ali smo se u pauzi prezbrojili i sada je to sasvim druga priča. Trener Sergej Jakirović je postavio zdrave temelje i ono što je započeo u prosincu prošle godine, kada je došao na kormilo sada je došlo na naplatu, nastavio je Bilbija.

Dobre igre u dresu Mostaraca nisu ostale nezapažene, tako da na adresu Zrinjskog stižu ponude za igrače, a među njima i za prvog strijelca.

Ne razmišljam o odlasku, jer imam ugovor do svibnja 2023. godine. O svakoj ponudi ću dobro razmisliti, ali mi je u ovom trenutku prvenstveni cilj da kao kapetan Zrinjskog podignem pobjednički pehar, istaknuo je Bilbija za Glas Srpske.

Nastupao je za Vojvodinu, Split, južnokorejski Gangwon, ali svoje golgeterske sposobnosti pokazao je u punom svjetlu samo u Premijer ligi.

Teško je reći zašto je to tako, ali u Vojvodinu sam otišao previše mlad, u Splitu je bila katastrofalna situacija u financijskom pogledu, a u Gangwonu se nisam najbolje snašao. Dok sam se aklimatizirao prošlo je već više od pola jednogodišnjeg ugovora. Tako da ću prije eventualne buduće selidbe sve dobro izvagati, nastavio je Bilbija.

Pružao je zapažene partije u reprezentacijama BiH do 19 i do 21 godine, ali upisao je samo jedan nastup za A reprezentaciju.

Reprezentacija je za mene završena priča, ali ne s moje strane. Naravno da neću odbiti eventualni poziv, ali moraju mnoge stvari da se prije toga promijene, rekao je Bilbija.

Ponikao je u Borcu, koji mu je ostao prva nogometna ljubav.

Naravno da volim Borac. Dijete sam tog kluba i nije tajna da bih se volio vratiti jednog dana. Međutim, ne treba o tome samo ja da razmišljam, već i drugi. Sada mi je prioritet Zrinjski, osvajanje titule i da se što prije približim, a potom i da prestignem Wagnera, dodao je na kraju Bilbija.

Efekt “Piksi”
Nemanja Bilbija osvrnuo se i na nedavno završene kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i rekao da su Srbija i Hrvatska ostvarile veliki uspjeh.

Najveće zasluge za plasman Srbije u Katar pripadaju izborniku Draganu Stojkoviću Piksiju, koji je sklopio skladnu cjelinu i ona sada diše kao jedan. Hrvatska je nastavila s dobrim igrama u kontinuitetu, a pravo razočarenje je BiH, koja je sigurno morala više. Pogotovo sam razočaran s utakmicom protiv Finske, rekao je Bilbija.