BiH remizirala kod Finske u debiju Ivayla Peteva

Edin Džeko BiH
NS BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je večeras 2:2 na stadionu Olympic u Helsinkiju s Finskom u prvom kolu kvalifikacija za Svjetko prvenstvo 2022.

Dobru akciju BiH je imala u 8. minuti,, ali je udarac Miroslava Stevanovića iskosa s desne strane odbranio Jesse Joronen. Pokušao je u 14. minuti i kapeten Edin Džeko nakon dodavanja Stevanovića, ali nije najbolje zahvatio loptu i ona je otišla preko gola.

Odličnu priliku Zmajevi su imali u 20. minuti. Prvo je Amer Gojak pucaoiskosa sa lijeve strane, Joronen odbio loptu, a potom su udarci Eldara Ćivića i Edina Džeke izblokirani.

Nakon kornera Miralema Pjanića u 24. minuti Džeko loptu šalje glavom preko gola. U 27. minuti Stevanović izlazi sam ka golu Finske nakon odličnog dodavanja Džeke, ali Joronen još jednom odlično intervenira.

Domaći su najbolju priliku u prvom poluvremenu imali u 41. minuti, ali je Ibrahim Šehić odlično odbranio udarce Teemu Pukkia i Glena Kamare.

Izabranici Ivayla Peteva ofanzivno su ušli u drugo poluvrijeme i nakon nekoliko prilika u 55. minuti dosuđen je jedanaesterac za BiH. Miralem Pjanić je pucao, Joronen prvo brani njegov udarac, ali Pjanić natrčava na odbijenu loptu i pogađa mrežu.

Svega tri minute poslije Pukki se najbolje snalazi u kaznenom BiH i poravnava rezultat.

Nakon ubačaja Ćivića sa lijeve strane u 71. minuti, odličan u skoku je bio Džeko, ali lopta ponovo odlazi preko gola.

Finci u 77. minuti dolaze do prednosti kad je Pukki istrčao kontra napad, izašao sam pred Šehića i poslao loptu u mrežu.

U 84. minuti Miroslav Stevanović se odlično snalazi nakon dodavanja Edina Džeke i postavlja konačnih 2:2.