BiH pala na Islandu u 90. minuti i izgubila šanse za izravan odlazak na EURO

Džeko
NS BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Rejkjaviku od selekcije Islanda s 1:0, u šestom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Strijelac jedinog gola bio je Finnbogason u 90. minuti.

Ovim porazom nogometna reprezentacija BiH četiri kola prije kraja kvalifikacija praktično je ostala bez šansi da izbori plasman na Euro, s obzirom na to da za drugoplasiranom Slovačkom zaostaje sedam bodova.

Nogometaši BiH pokazali su još jednu blijedu partiju. Iako su većim dijelom susreta imali terensku inicijativu, nisu uspjeli realizirati jednu od nekoliko prilika, dok su u završnici ostali i bez jednog boda.

Iako su u Rejkjavik došli s jedinim ciljem da osvoje tri boda koja su ih ostavljala u igri za plasman na europsku smotru, izabranici izbornika Mehe Kodre odigrali su vrlo loše u napadu, bezidejno, presporo. Tek u drugom dijelu drugog poluvremena su nekoliko puta ozbiljno zaprijetili, ali nisu uspjeli da zatresu mrežu domaćina.

Prvih 45 minuta proteklo je u blagoj inicijativi reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali bez mnogo prilika za gol. Imali su nekoliko dobrih akcija, ali bez kvalitetnog završnog pasa i udarca, a najbolju priliku propustio je Demirović u završnici poluvremena kada je dobio loptu na desetak metara od gola, ali je njegov udarac izblokiran i lopta je otišla preko grede.

U drugom poluvremenu prvi su zaprijetili domaći nogometaši preko Andersona koji je izašao sam pred gol, ali je loše pucao preko grede.

U 67. minuti izbornik Kodro odlučio se na dvostruku izmjenu, a u igru je uveo Kenana Kodru i Mirelema Pjanića. Upravo je Pjanić nekoliko minuta nakon ulaska u igru kreirao priliku za Džeku, ali kapetan BiH sa sedam metara nije najbolje zahvatio loptu te je islandski golman s lakoćom ukrotio njegov udarac. Nekoliko minuta kasnije Džeko je pokušao s distance ali direktno u golmana.

U posljednjih deset minuta Kodro je dodatno pojačao napad ulaskom u igru Menala i Bilbije, a napadač Zrinjskog u 85. minuti imao je kolosalnu priliku kada sa sedam metara glavom nije pogodio gol. Minutu kasnije Džeko je pucao dobro s ivice šesnaesterca, ali je golman Runarsson dobro intervenirao.

U završnici je Island prebacio igru pred šesnaesterac BiH i nakon nekoliko propuštenih prilika u prvoj minuti sudačke nadoknade uspio je doći do pogotka. Strijelac je bio Finnbogason nakon asistencije Thorsteinssona. Oba igrača u igru su ušla u 76. minuti.

Bosna i Hercegovina susret je odigrala u sastavu: Šehić, Miličević, Hadžikadunić, Gazibegović (81. Menalo), Dedić (86. Čivić), Kolašinac, Tahirović (81. Bilbija), Krunić, Hadžiahmetović (76. Pjanić), Demirović (67. Kodro), Džeko.

U ostala dva susreta šestog kola J-grupe kvalifikacija Portugal je pobijedio Luksemburg sa 9:0, a Slovačka selekciju Lihtenštajna sa 3:0.

Standings provided by Sofascore