BiH otvara kvalifikacije za SP u Rusiji

bih trening
U kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2018. godine BiH je pred vrlo teškim izazovom, da u borbi sa snažnom Belgijom i preporođenom Grčkom ugrabi prvo mjesto koje vodi direktno na završnicu ili pak drugo, pa da sreću, četvrti put u povijesti, traži u baražu. No, o njemu bolje da ne govorimo, piše Dnevni avaz.

Samim tim što će u ovoj borbi svaki bod biti zlata vrijedan, naš tim sebi više ne smije priuštiti posrtaje koji su nas u prošlom ciklusu skupo koštali, pa se pobjeda nad Estonijom u prvom susretu kvalifikacija nameće kao jedini poželjan ishod. U suprotnom, na samom startu ćemo zapasti u probleme, kao prije dvije godine u režiji Cipra.

- Ekipa je radila odlično. Spremni smo za ovaj susret i znamo koliko nam je važna pobjeda u prvoj utakmici. Estonce smo dobro proučili, znamo im vrline i mane i obaveza nam je da odgovorimo na to kako bi na površinu isplivao naš kvalitet. Pobjeda ne smije doći u pitanje i vjerujem da ćemo je uz veliku dozu borbenosti, agresivnosti i želje i ostvariti - kaže izbornik reprezentacije BiH Mehmed Baždarević.

Stručni stožer BiH reprezentacije u pripremama nije imao većih problema s povredama, tako da će za susret konkurirati svi nogometaši. S obzirom na to da nema inače standardnog Muhameda Bešića, koji je u neku ruku zacimentirao svoje mjesto u ekipi, jedinu veću dilemu Meša može imati na njegovoj poziciji zadnjeg veznog igrača, za koju ima više kandidata. Za najozbiljnijeg nameće se Haris Medunjanin, mada je tu još nekoliko mlađih igrača.

A ostalo se manje-više zna. Dok će Emir Spahić predvoditi zadnju liniju ekipe, Miralem Pjanić bit će zapovjednik na sredini terena, te uz odličnog Edina Višću s desne i Senada Lulića s lijeve strane biti distributer upotrebljivih lopti za Edina Džeku i Vedada Ibiševića, tandem koji je u posljednja dva ciklusa zaslužan za čak 28 pogodaka našeg tima.

5 puta BiH je do sada igrala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a jednom se plasirala na završnicu (Brazil 2014.). U tim ciklusima, zabilježili smo 23 pobjede iz 42 utakmice.