BiH ostala bez plasmana na SP

BiH Finska
NS BiH

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Zenici od Finske sa 1:3 u utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. te tako izgubila sve izglede za odlazak na isto.

Prvu priliku na utakmici imao je Miralem Pjanić u 11. minuti kad je s ivice kaznenog prostora, nakon dodavanja Seada Kolašinca, pucao preko gola. Više sreće nije imao ni Smail Prevljak u 19. minuti.

U 25. minuti dosuđen je jedanaesterac za goste. Odgovornost je preuzeo Teemu Pukki, ali je Ibrahim Šehić odlično intervenirao. Finci u 29. minuti dolaze do prednosti kad je Marcus Fross postigao pogodak na asistenciju Pukkija.

Gostujuća momčad u 37. minuti ostaje s deset igrača na terenu jer je Jukka Raitala dobio crveni karton zbog prekršaja nad Kolašincem, koji se nakon tog starta ozljedio, te je izbornik Ivaylo Petev morao izvršiti prvu izmjenu. Nakon isključenja bh. momčad je imala inicijativu, ali se rezultat do kraja prvog poluvremena nije mijenjao.

Finska prednost udvostručuje u 51. minuti. Lopta u kaznenom prostoru BiH dolazi do Lea Väisänena koji asistira Robinu Lodu za 0:2.

Ermedin Demirović je u 55. minuti imao dobru priliku, ali je iskosa s desne strane pucao pored gola. Sanjin Prcić u 61. minuti pokušava s distance i šalje loptu iznad prečke.

Amer Gojak u 69. minuti izvodi slobodan udarac s desne strane za Luku Menala koji s peterca loptu šalje u mrežu i smanjuje prednost Finske.

Nakon ubačaja Loda iz slobodnog udarca u 73. minuti Daniel O'Shaughnessy postiže treći gol za Finsku.

Prcić je još jednom pokušao s dvadesetak metara u 78. minuti, ali vratar Lukas Hradecky izbacuje loptu u korner.

Do kraja utakmice BiH je imala još nekoliko pokušaja, ali golova nije bilo.

Posljednji susret u ovim kvalifikacijama Bosna i Hercegovina će odigrati u utorak protiv Ukrajine na „Bilinom polju“ u Zenici.