BiH, Hrvatska i Srbija saznali protivnike u kvalifikacijama za Euro 2024.

Euro 2024 izvlačenje grupa BiH
Screenshot

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je rivale u kvalifikacijskoj grupi za odlazak na Europsko prvenstvo koje se 2024. godine igra u Njemačkoj. Zmajevi će igrati protiv Portugala, Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna.

Zmajevi su zahvaljujući odličnim rezultatima u Ligi nacija bili smješteni u drugom jakosnom šeširu, što je donijelo povoljniji žrijeb i nominalno lakše rivale, odnosno samo jednu bolje rangiranu selekciju od naše, navodi Klix.

Voljom žrijeba odlučeno je da BiH igra u grupi J protiv Portugala, Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna. Najveći problem je što smo, nažalost, iz petog jakosnog šešira izvukli najjaču selekciju Slovačke. Nositelj grupe je Portugal.

Ovo je izgled svih kvalifikacijskih grupa:

Grupa A: Španjolska, Škotska, Norveška, Gruzija i Cipar.

Grupa B: Nizozemska, Francuska, Irska, Grčka i Gibraltar.

Grupa C: Italija, Engleska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija i Malta.

Grupa D: Hrvatska, Wales, Armenija, Turska i Latvija.

Grupa E: Poljska, Češka, Albanija, Farsko Otočje i Moldavija.

Grupa F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbajdžan i Estonija.

Grupa G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Litva.

Grupa H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Sjeverna Irska i San Marino.

Grupa I: Švicarska, Izrael, Rumunjska, Kosovo, Bjelorusija i Andora.

Grupa J: Portugal, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg, Slovačka i Lihtenštajn.

Delegaciju Nogometnog saveza BiH u Frankfurtu predstavljali su predsjednik Vico Zeljković, potpredsjednici Irfan Durić i Ivan Beus, generalni tajnik Adnan Džemidžić, Zeljkovićev savjetnik Marko Miličić, menadžer reprezentacije Zvjezdan Misimović i izbornik Ivaylo Petev.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo počinju 23. ožujka naredne godine, a završavaju već u studenom. Ukupno će 20 timova iz kvalifikacija izboriti plasman na Euro. To znači da dvije prvoplasirane selekcije iz svake od 10 grupa odlaze na smotru najboljih.

Domaćinu Njemačkoj i tim selekcijama (njih 20) pridružit će se još tri ekipe iz baraža. Podsjetimo, BiH je osigurala sebi baraž ukoliko ne prođe na Europsko prvenstvo preko kvalifikacija.

Termini 10 kola kvalifikacija:

23.-25. ožujak 2023.; 26.-28. ožujak 2023.; 16.-17. lipanj 2023.; 19.-20. lipanj 2023.; 7.-9. rujan 2023.; 10.-12. rujan 2023.; 12.-14. listopad 2023.; 15.-17. listopad 2023.; 16.-18. studeni 2023.; 19.-21.studeni 2023.

Žrijeb je održan u Frankfurtu, jednom od gradova domaćina Europskog prvenstva. Europsko prvenstvo počinje u Minhenu 14. lipnja 2024. godine, a finale je u Berlinu točno mjesec dana kasnije.