BiH dogovorila prijateljsku utakmicu s Rusijom, stižu žestoke reakcije

NS BIH,reprezentacija BIH,Rusija,prijateljska utakmica
EPA

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 19. studenog igrat će prijateljski susret na gostovanju s Rusijom. Kako su potvrdili iz NS BiH, prihvaćen je poziv od strane Nogometnog saveza Rusije. Utakmica će se igrati u Saint Petersburgu. 

S obzirom na to da je Rusija pod sankcijama UEFA-e i FIFA-e, nogometni savez BiH se, kako saznaje portal Klix.ba, tim povodom obratio Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) koja je potvrdila da oni nemaju ništa protiv toga da BiH odigra prijateljsku utakmicu protiv Rusije u gostima.

Naime, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e, a svako odobrenje za sudjelovanje u takvom susretu ne utječu i nisu u suprotnosti s odlukom Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA-inih takmičenja.

Nakon pozitivnog odgovora iz UEFA-e, danas se sastala Komisija za hitnost NS BiH koju čine predsjednik Saveza Vico Zeljković te Ivan Beus, Irfan Durić, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa. Kako se saznaje, pet članova komiteta je prihvatilo poziv Rusije, dok je Durić glasao protiv pozivajući da se ovakva odluka donese isključivo na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Na pitanje zašto je glasovao za utakmicu s Rusijom Fuad Čolpa je rekao.

"Glasovao sam za sport, nogometaši nisu krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu", istakao je Čolpa za SportSport.ba.

Član Izvršnog odbora NS BiH Azmir Huskić, za SportSport.ba je istaknuo da će učiniti sve da se ovaj susret ne odigra i da je uvjeren da će odluka biti promijenjena.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći da do susreta ne dođe. Već sam kontaktirao neke članove Izvršnog odbora i siguran sam da ću kolege argumentima uvjeriti da nam u ovom trenutku utakmica s Rusijom nije potrebna", ističe Husić za SportSport.ba.

Ukrajinci frapirani

Ukrajinski portal Tribuna šokiran je odlukom Nogometnog saveza BiH.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Bosno i Hercegovino, želiš li uistinu igrati protiv nacionalne momčadi terorističke države?", stoji u objavi na kojoj su prikazani razoreni ukrajinski gradovi pod ruskom agresijom.

U opisu Tribuna poziva sve pratitelje da podijele na društvenim mrežama ovu informaciju, odnosno da BiH želi igrati protiv Rusije te da je prijateljska utakmica zakazana.
Tribuna se obratila i Nogometnom savezu BiH.

"Nogometni savez BiH, prekinite ovo! Trebalo bi vas biti sram", stoji u poruci Tribune upućenoj Nogometnom savezu BiH.

Objava NS BiH na čijem je čelu nećak Milorada Dodika, Vico Zeljković, izazvala je brojne reakcije političara, no s obzirom da je vrijeme predizborne kampanje njihove izjave ne želimo prenositi.