Bata Puljić: Čovjek koji je izveo Zrinjski u Europu

Nema nogometaša koji je igrao u Zrinjskog za vrijeme njegovom stolovanja, da je bio nezadovoljan svojim statusom. Posebno je Puljić ostao u sjećanju Ultrasima, jer u vrijeme kada je popularni Bata bio direktor kluba, nije bilo problema ni sa prijevozom, a ni sa izradom navijačkih rekvizita. Njegovo ime ostat će zapisano u povijesti jer je upravo u vrijeme kada je on bio direktor HŠK Zrinjski izborio svoj prvi nastup u Europi, a imao je i veoma tešku zadaću organizirati prvi poslijeratni Gradski derbi između Zrinjskog i Veleža. Evo što Bata kaže o tim ne tako davnim vremenima:

Hoćeš li se prisjetiti prve utakmice koja je odigrana između HŠK Zrinjski i FK Velež u Sarajevu?

To je bio tako reći jedan naš iskorak naprijed, jer do te utakmice smo igrali Ligu Herceg Bosne. Nismo imali puno kvalitetnih utakmica osim onih sa Širokim, a sa vremena na vrijeme odigravali smo prijateljske utakmice sa velikim klubovima poput splitskog Hajduka. Ta utakmica sa Veležom odigrana je na stadionu Koševo u Sarajevu u stvarno teškim uvjetima. Teren je bio okovan snijegom i ledom, ali ipak je ta utakmica nama donijela dosta toga pozitivnog. Sjećam se da smo poveli 2:0 pogocima Miloša, da bi Velež do kraja izjednačio u jednoj atmosferi u kojoj je nama bilo teško igrati jer je protivnik imao više navijača, a razlog tome je što je tada u to vrijeme bilo teško putovati igdje van Mostara, ali ipak uz nas je bila jedna grupa naših navijača koji su se nekako probila do Sarajeva.

Nakon toga klub se baš nekako uzdiže na jednu veću razinu?

Da, mislim da  se klub u roku od samo  nekoliko mjeseci mjeseci podigao na puno veću razinu. Nama se između te dvije utakmice desila utakmica sa tadašnjom Croatijom (Dinamo)iz Zagreba. U tom sastavu koji je igrao Ligu prvaka igrali su Robert Prosinečki, Goran Jurić i još mnogi poznati nogometaši. U toj utakmici smo nažalost izgubili sa 0:2, ali smo nakon puno vremena napunili stadion i na neki način vratili nogomet na velika vrata u Mostar. Nakon toga uslijedila je utakmica sa Brotnjom u Ligi Herceg Bosne koja je završila neodlučeno 1:1 strijelac za nas bio je Margeta, ali je i taj meč napunio stadion pod Bijelim Brijegom.

Uslijedio je i povijesni nastup u Europi?

Tako je, mi smo se sastali sa tadašnjim Đerzelezom u borbi za Intertoto kup. Prva utakmica odigrana je na Koševu i završilo je 0:0 uz veliku potporu naših navijača. U uzvratu je također završilo 0:0, a mi smo zahvaljujući sjajnim obranama golmana Jurjeva izborili plasman u Europu. Za protivnika smo dobili švedsku Frolundu i moram reći da smo nesretno ispali u tom našem prvom europskom nastupu. U dvije utakmice bili smo puno bolji, pogotovo na drugoj utakmici u Mostaru. Vodili smo sa 2:0 golovima Miloša i Buhića, da bi u produžetcima nesretno primili pogodak i ispali.

Poslije svega toga dolazi zajednička liga i prva domaća utakmica sa gradskim rivalom?

Upravo tako, a danas mogu reći da mi je to bila najteža utakmica za vrijeme moga rada u Zrinjskom. Stadion je bio pun, bila je to utakmica visokog rizika gdje smo mi bili organizatori i danas mogu otvoreno reći da sam tu utakmicu pogledao tek na snimci poslije jer sam se bojao za sigurnost prisutnih gledatelja. Moram istaći da su strijelci u toj također povijesnoj utakmici za Zrinjski bili Buhić i Jurić na asistencije Skoke i Muse. Utakmica je dakle završila 2:0 za Zrinjski, a odigrana je u osmom mjesecu 2000 godine.

Tako je to bilo nekada, danas je Bata samo jedan od navijača Zrinsjkog koji dolazi na utakmice kao običan građanin. Ovo što nam je rekao o svom radu u klubu je svakako dio povijesti HŠK Zrinjski i njegovo ime upravo zato bit će upisano zlatnim slovima u stranicama jedinog mostarskog prvaka.

preneseno sa www.zrinjski.info