Ajax se poigrao s Dinamom u Maksimiru

GNK Dinamo, Euroliga, Hajduk, Dinamo
Plave ne može amnestirati ni nova drska sudačka prezentacija u kojoj je Englez bez razloga isključio Cufrea već u 36. minuti. Jurčićeva momčad omogućila je gostima šetalište i dok nije bila brojčano inferiorna, a samo zahvaljujući briljantnim Butininim obranama, izbjegla je rezultatsku katastrofu.

Sammir opet odsutan

Valja napomenuti da Dinamo nije imao samo jednog igrača manje. Po svom ustaljenom rasporedu, Sammir je i ovoga četvrtka bio odsutan, a posrijedi bi trebao biti najkreativniji Dinamov vezni igrač. Ili je možda Brazilac svjesno “tankirao”, čuvajući se za derbi sa Šibenikom?

Ajax je Dinamovu bravu otključao u 14. minuti kada je Pantelić lakoćom zabio nakon ubačaja Emanuelsona iz prekida. Tipičan pogodak kakav Dinamo prima, obrana samo promatra, a Butina vadi loptu iz mreže.

No, upravo je Tomo Butina bio najbolji Dinamov čovjek. Nevjerojatnom reakcijom skinuo je zicer De Jongu u 28. minuti, a u 40. minuti razoružao je i De Zeeuwa u mat-situaciji. Utakmica je prelomljena u 36. minuti kada je engleski sudac Cufreu dao crveni karton jer je neoprezno udario laktom Suareza. Nije bilo nikakve namjere niti je Suarez pretrpio traumu, baš ništa, bio je to običan prekršaj, a Cufre je ipak izletio.

– Sudac je očito od Uefe dobio naputak da Dinamo izbaci iz Europe i on je to proveo – komentirao je Dinamov pomoćni trener Tomislav Rukavina.

U posljednoj minuti prvog dijela Suarez je pobjegao Lovrenu, idealno asistirao De Zeeuwu i ova priča bila je završena.

Jedinu pravu šansu za plave imao je Sivonjić, ali njegov udarac bio je mlak i bezopasan.

U drugom dijelu opet je briljirao Butina, a engleski sudac Dean isključio je i drugog Dinamova Argentinca, Calella.

U proteklih 39 godina kako Dinamo posti od europskog proljeća, ovo je najtužniji oproštaj plavih. A noćna mora nije blizu kraju; još Anderlecht i Timisoara kod kuće bez publike.

vecernji list