Adnan Čustović: Domovini se uvijek vraćam

Adnan Čustović

Ovaj 36-godišnji Mostarac lani je okončao igračku karijeru te se okrenuo trenerskom pozivu. 

Ostvario san

"Čim sam dobio priliku da budem drugi trener u Kortrijku, nisam mnogo razmišljao. Dok sam bio igrač, do 32. godine, govorio sam da neću biti trener, da to nije poziv za mene, a onda se s vremenom počne drugačije razmišljati. Veoma sam zadovoljan klubom, jer sam želio da to bude profesionalni, a ovaj to i jeste. Imam sve što mogu da iskoristim za budućnost, od motivacije do odličnog igračkog kadra s kojim radim", rekao je Čustović, dodavši da su u ovom klubu prije nekoliko sezona nastupali Ervin Zukanović i Toni Šunjić.

Čustović je napustio BiH 1992. godine, ali je, kako navodi, domovina ostala ono čemu se uvijek vraća. U dresu reprezentacije BiH zaigrao je u vrijeme kada je izbornik bio Fuad Muzurević.

"Bio sam reprezentativac i time sam ostvario svoj san. Još jednom zahvaljujem treneru Muzureviću što me je pozvao. Sjećanja su jasna iako je sve počelo kao u nekom snu. Druga utakmica koju sam odigrao, bila je s Turskom, tada sam ušao na deset minuta i dao gol. Bio je to divan osjećaj", prisjeća se Čustović.

"Sadašnji sastav reprezentacije BiH veoma je dobar. Mislim da je Emir Spahić, iako odlazi, zaslužan za mnogo dobrih stvari. On zna zašto je ovo kraj za njega, ali moramo reći da je ipak mnogo dao reprezentaciji i prisjetit se svih dobrih stvari koje je dao na kapetanskoj poziciji", prokomentirao je Čustović.

Veći ciljevi

U izbjeglištvu u Sloveniji, gdje je završio srednju školu, Čustović se počeo baviti nogometom te stepenicu po stepenicu graditi karijeru.

"Nakon 1998. godine, dobio sam poziv iz Francuske da igram u njihovom prvoligašu, bila je to za mene čast, ali i prekretnica. Bio sam prva godina fakulteta i tada sam donio odluku da je nogomet moj poziv. Francuzi su, ipak, posebni, nisam se naigrao kod njih, ali je to svakako dobro iskustvo. Belgija je ta koja je moju karijeru zapečatila i drago mi je što sam tu i počeo s trenerskom", kaže Čustović.

Kako navodi, sada, kada je na početku trenerske karijere, najbitnije je da se što više usavršava i napreduje. A onda će uslijediti i veći ciljevi, kao što su da preuzme neki europski klub.

Usklađen ritam

Čustović navodi da je on sklop različitih mentaliteta, jer je živio i igrao u Sloveniji, Francuskoj i sada u Beligiji.

"Upoznao sam mnogo dobrih ljudi, od kojih sam mnogo naučio. I svoju suprugu sam upoznao u Francuskoj. Imamo troje djece, dvojicu dječaka i djevojčicu. Usklađen nam je životni ritam i pored svih mojih obveza", kaže Čustović.

DA