100 GODINA LJUBAVI Na današnji dan osnovan HNK Tomislav

HNK Tomislav
HNK Tomislav

Na današnji dan prije 100 godina osnovan je HNK Tomislav, hercegovački drugoligaš koji je u bogatoj povijesti ‘stvorio’ veliki broj kvalitetnih nogometaša.

August Agust Batinić i Stjepan Zele Bašić učenici sarajevske gimnazije u kojoj je 1910. godine osnovan nogometni klub koji se iste godine dijeli na srpsku Slaviju, bošnjački Športski klub i hrvatski HAŠK donijeli su te iste godine prvu nogometnu loptu u Tomislavgrad tada Županjac.

Nakon toga počeo se igrati nogomet na duvanjskim ledinama. 30. travnja 1920. godine na dan pogibije hrvatskih junaka Petra Zrinskog i Krste Frana Frankopana sastao se Odbor za obilježavanje 1000-te godišnjice krunidbe prvoga hrvatskoga kralja Tomislava na duvanjskom polju i donio odluku o osnivanju pjevačkog i tamburaškog društva " Tomislav" i nogometnog kluba kojemu su dali ime HNK Tomislav.

Klub je pod ovim imenom nastupao do 1927.godine kada postoji Vran. Ime Vran je ovaj klub zamjenio imenom Zvijezda 1945. godine da bi kao Budućnost počeo nastupati 1954. godine.

Na skupštini NK Budućnost 1990.godine donesena je Odluka kojom Budućnost vraća svoje izvorno ime HNK Tomislav i pod tim imenom pocinje djelovati kao njezin pravni nasljednik.

Stotinu godina nakon što je osnovan HNK Tomislav nastupa na prekrasnom stadionu sa odličnim travnjakom i jednim terenom sa umjetnom travom.

U izgradnji je i drugi teren sa umjetnom travom i reflektorima. HNK Tomislav danas nastupa u Drugoj ligi FBiH, skupina jug, a ekipu čine igrači ponikli u omladinskom pogonu.

Nogometaši ponikli u ovom klubu nastupaju za klubove u BiH i Hrvatske, te diljem Europe.

Portal Hercegovina.info želi sretan rođendan i puno sportskog uspjeha HNK Tomislav.

Sadržaj se učitava...