NEDOPUŠTENA SREDSTVA Dvojici bh. sportaša zabranjeno bavljenje sportom na četiri godine

Doping
Anadolija

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine otkrila dva slučaja korištenje zabranjenih sredstava među bosanskohercegovačkim sportašima.

Prvi od njih je boksač Džan Šljivo koji je testiran 22.5.2021. na Državnom prvenstvu u boksu 2021. održanom u Zenici. Analizom prikupljenog uzorka je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance GW1516 iz klase 'S4. Hormoni i modulatori metabolizma', s Liste zabranjenih sredstava za 2021. godinu, navodi se iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Izrečena mu je kazna od četiri godine zabrane bavljenja sportom.

Drugi slučaj je kickboksač Zahid Skopljak čiji uzorak je prikupljen 5.6.2021. na natjecanju 'Grand Prix Ilidža 2021'. U njegovom uzorku je pronađena zabranjena supstanca s Liste zabranjenih sredstava za 2021. godinu metandienone iz klase 'S1. Anabolički androgeni steroidi (AAS)'.

Također mu je izrečena kazna zabrane bavljenja sportom na četiri godine.

Obojici sportaša se također poništavaju svi rezultati postignuti od dana prikupljanja njihovih uzoraka, uključujuči oduzimanje nagrada, medalja i bodova.

U skladu s važećim Antidoping pravilima u Bosni i Hercegovini, odluku je donio Odbor za saslušanje, a sportaši mogu podnijeti žalbu na ove odluke Odboru za žalbe, priopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.