Marino Marić: Od jedne utakmice se ne živi

Marino Marić
U subotu je u Španjolskoj igrao protiv aktualnog prvaka Europe Ciudad Reala i upravo je protiv najboljih pokazao svu raskoš svog talenta. Ušavši s klupe s tri je pogotka sudjelovao u seriji 5:0 kojom je Zagreb CO poveo 21:20, no on i suigrači ipak nisu uspjeli napraviti iznenađenje.

Mladog Mostarca, koji će u lipnju 2010. proslaviti tek 20. rođendan, s razlogom nismo željeli kontaktirati ranije. Čekali smo da prođe nekoliko mjeseci kako bi mogao zbrojiti dojmove, ali nakon odlične predstave protiv španjolskog giganta više nismo mogli čekati. Naravno, spremno je pristao na razgovor, ali u startu nas je upozorio da ne izvlačimo riječi iz konteksta.

- U jednom zagrebačkom dnevniku ispao sam prilično bahat, a sve iz razloga jer je moja izjava nakon povratka iz Španjolske izvučena iz konteksta. Ispalo je da je Didier Dinart pored mene izgledao kao mala beba, kazao je Marić.

Dočekao priliku

Ipak, svjestan je da će ga poslije izvedbe u Quijote Areni gledati drukčijim očima.

- Čekao sam pravu priliku, za koju sam znao da će doći. Uspio sam je iskoristiti, ali od jedne dobre utakmice se ne živi. Moram se nastaviti dokazivati.

U hrvatskom prvenstvu Marić očekivano dobiva puno više minuta nego u Ligi prvaka.

- Bilo bi dobro kada bismo imali jaču konkurenciju u prvenstvu, ali to je Zagrebova realnost već odavno. Utakmice dobivamo s lakoćom, a treneri obično minutažu raspodjele tako da svaki igrač dobije po poluvrijeme.

Pogled na igrački kadar Zagreba otkriva da je Marić daleko najmlađi igrač u momčadi.

- Manuel Štrlek je stariji dvije godine, Jakov Gojun i Marko Kopljar četiri, dok su ostali puno stariji. Priznajem da sam zbog toga imao malu tremu kada sam išao u Zagreb, nisam znao kako ću se snaći, kako će me prihvatiti svi ti igrači od kojih su neki svjetske zvijezde, ali vrlo brzo sam se prilagodio.

U prvim danima od velike pomoći mu je bio Marin Šego, pet godina stariji Međugorac, koji je također jednu sezonu nosio dres Zrinjskog.

- On mi je puno pomogao, objasnio kako stvari funkcioniraju u Zagrebu i zahvalan sam mu na tome.

Kada je Marić potpisao za Zagreb, dres tog kluba još uvijek je nosio Igor Vori, možda najbolji svjetski pivot, ali on je ljetos odlučio promijeniti sredinu i karijeru nastaviti u njemačkom HSV-u.

- Nadao sam se da ću dijeliti svlačionicu s njim. Svi znaju o kakvom se igraču radi i sigurno da bih mogao puno naučiti od njega. Ipak, odlučio je otići u HSV. U Hamburgu, gdje smo igrali prije dvadesetak dana, sam se upoznao s njim, Duvnjakom i Lackovićem.

Dječji vrtić i srednja škola

Mi smo dodali – igračima s kojima bi uskoro trebao dijeliti svlačionicu u utakmicama A reprezentacije Hrvatske. Možda već na Europskom prvenstvu u Austriji koje je na rasporedu u siječnju.

- Bio bih jako sretan kada bih bio na popisu putnika za Austriju, ali ne opterećujem se previše s tim. Sportski se nadati.

Marić na sva pitanja odgovara skromno iako se radi o službeno najboljem mladom kružnom napadaču svijeta.

- Na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, gdje smo ljetos osvojili juniorsko zlato, proglašen sam najboljim pivotom, ali već sam rekao da je na meni da se dokazujem iz utakmice u utakmicu. Da se slikovito izrazim, ono u Tunisu je bio “dječji vrtić”, a ovo sa Zagrebom je “srednja škola”, zaključio je Marić.

Zrinjski će izboriti ostanak

Jasno da Marić i dalje prati što se događa u njegovom bivšem klubu.

- Znam da su u posljednjem kolu izgubili u Goraždu. Momčad je jako mlada, ali vjerujem da će ostvariti cilj i izboriti ostanak. To je klub u kojem sam počeo karijeru i mislim da nema potrebe da govorim da će Zrinjski uvijek biti u mom srcu, kaže Marić za dnevni list.

Tko zna koliko bi Zrinjski stvorio “marića” da mostarski klub ima samo malo bolje uvjete za rad, ali to je već tema za neku drugu priču.

Stan, klupski automobil...

Marić kaže da se već naviknuo na život u hrvatskoj metropoli.

- Živim sam u lijepom stanu koji mi je našao klub, na korištenje sam dobio klupski automobil, a i Zagreb mi se jako sviđa. Stvarno sam zadovoljan, govori Marić.

Malo slobodnog vremena 

Puno je Mostaraca u najboljim zagrebačkim klubovima. Marić nosi dres CO Zagreba, dok su Vedran Princ, Marin Rozić i Bojan Bogdanović, također nekadašnji Plemići, u Ciboni.

- Baš sam neki dan sreo Bogdanovića, ali ni ja ni oni nemamo baš puno slobodnog vremena za neko druženje. Često smo na putu, a kada nemamo utakmica obično imamo dva treninga dnevno. Slobodno vrijeme uglavnom provodim odmarajući u stanu, a moram i učiti, jer me čekaju ispiti kada dođem u Mostar. Upisao sam izvanredno pedagogiju, kaže Marić.

Ivano Balić je kralj Marić je bio 13-godišnji klinac kada je Ivano Balić 2003. prvi put proglašen najboljim igračem svijeta. Danas su on i Balić suigrači.

- Balić je kralj. Radi se, prije svega, o odličnom čovjeku, a svi znaju kakav je igrač. Gušt je biti s njim na terenu, kaže Marić.