FOTO  Marija Sušac i Marin Čilić najbolji sportaši općine Čitluk u 2014. godini

Čitluk, Brotnjo, sportaši, sportaš godine
Zanimljivo, ovo dvoje istaknutih broćanskih sportaša spomenutu prestižnu nagradu osvajali su više puta, a 2009. godine zajedno su proglašeni najboljima. Među laureatima na ovogodišnjoj svečanosti bili su MNK Brotnjo i ŽHKK Brotnjo, najuspješniji klubovi s područja općine Čitluk koji drže primat među broćanskim klubovima već nekoliko godina.

Članica SKK Neretva u prošloj je godini osvojila titulu seniorske prvakinje u kategoriji do 61 kg, a uz zlato u pojedinačnoj konkurenciji okitila se i zlatom osvojenim s ekipom. Kao karate reprezentativka BiH Sušac je nastup na Europskom prvenstvu okončala osvajanjem petog mjesta, a Marijini uspjesi u karijeri pokazatelj su da se volja i ljubav uloženi u treninge vraćaju kroz odlične rezultate.

Sezonu za pamćenje ispunjenu fantastičnim uspjesima imao je i Marin Čilić koji je osvojivši US Open postigao najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Marin je osvajanje Grand Slam turnira proslavio u rodnom Međugorju na veličanstvenoj proslavi te je na taj način još jednom skrenuo pozornost svjetskih medija na Međugorje u kojem je napravio prve sportske korake.

Pomoć u Marinovim prvim teniskim koracima zasigurno je bio Žarko Dodig, broćanski zaljubljenik u sport koji je utemeljio Teniski klub Međugorje i sredinom 80-ih izgradio prvo tenisko igralište. Uz angažman u tenisu Dodig je imao zapaženu ulogu i u početcima rukometnog sporta u našoj općini, a za ove i ostale uspjehe na današnjoj svečanosti nagrađen je posebnim priznanjem „Nagradom Bože Gagro" koja se dodjeljuje sportskim kolektivima ili pojedinca za njihov doprinos u razvoju sporta u općini Čitluk.

Žarko je nagrađen kao uspješan pojedinac a najsvjetliji primjeri uspješnih sportskih kolektiva u prošloj godini na prostoru općine Čitluk bili su ŽHKK Brotnjo 94' i MNK Brotnjo. Košarkašice već dugi niz godina suvereno vladaju parketima u Ligi Herceg-Bosne, dok je MNK Brotnjo prvu sezonu zajedničke Premijer futsal lige BiH završio na odličnom trećem mjestu.

Uspjesi sportskih kolektiva nezamislivi su bez izvrsnih trenera. Nagradom za najuspješnijeg trenera općine Čitluk u proteklog godini nagrađen je trener Bojan Ubiparip. Bojan je trener u AK Brotnjo od 2008. godine i pod palicom ovog profesora tjelesne i zdravstvene kulture stasali su brojni državni prvaci poput Ivana Gagre, Marije Tomić, Ružice Stojić, Anđele Kovačević, Marije Ivanković i brojnih drugih, ali i mladi atletičari i atletičarke koji izvrsnim rezultatima u mlađim uzrastima najavljuju blistave sportske karijere.

Jelena Zovko i Ivan Martinac najbolji mlađi seniori

Za izvrsna sportska ostvarenja u prošloj godini ocjenjivački sud Športskog saveza Brotnja dodijelio je Ivanu Martincu i Jeleni Zovko nagrade za najbolje mlađe seniore. Martinačevu sezonu u KK Hercegovina Zagreb i reprezentaciji Hrvatske obilježili su osvajanje naslova prvaka Hrvatske pojedinačno i ekipno te nastup na Europskom prvenstvu za seniore, dok je Jelena sezonu završila s osvojenom brončanom medaljom na Prvenstvu Hrvatske, što je jedan od odličnih rezultata u nizu članice KK Hercegovina.

Jelena kao najbolja mlađa seniorka i Irena i Mario Prga kao najbolji juniori općine Čitluk u protekloj godini potvrda su odličnog rada u Karate klubu Hercegovina, čija je muška juniorska ekipa također nagrađen za najbolju mušku ekipu u mlađim uzrastima.

Nagrada za najbolju žensku ekipu u mlađim uzrastima pripala je kadetskim prvakinjama Hrvatske iz redova KK Brotnjo. Jelena Pehar, članica nagrađene ženske ekipe osvojila je i nagradu za najbolju kadetkinju, baš kao i karatist Leonardo Korać iz KK Međugorje.

Najboljoj mlađoj kadetkinji najdraža atletska disciplina skok u dalj

Atletičarka Josipa Dragićević u 2014. godini bila je fantastična na prvenstvima BiH i Hrvatske u disciplinama skok u dalj, 4x100 i 4x300. U navedenim disciplinama Josipa je u protekloj godini osvajala zlatne medalje, a voditeljici Sanji Pehar na samoj dodijeli nagrade za najbolju mlađu kadetkinju ipak je priznala kako su joj malo draži uspjesi u skoku u dalj. Josipin klupski kolega iz Atletskog kluba Brotnjo, Ante Gagro je pak među atletskim disciplinama zavolio bacanje kugle u kojem je izvrstan što mu je ove godine donijelo nagradu za najboljeg mlađeg kadeta.

Sport i sportska rekreacija plijenili su pozornost Brotnjaka tijekom cijele godine a ljeto je bilo rezervirano za Malonogometnu ligu MZ općine Čitluk u kojoj je titulu najbolje momčadi osvojila MZ Dobro Selo. Za ovaj uspjeh i osvajanje drugog mjesta na Malonogometnoj ligi Hercegovine Dobro Selo je nagrađeno priznanjem za razvoj sportske rekreacija. Ova nagrada ujedno je i poticaj rekreativcima iz Dobrog Sela da ovakav uspjeh pokušaju ponoviti, baš kao što će nagrada uručena mladim nadama zasigurno biti poticaj mladim sportašima za bavljenje sportom.

U ovoj kategoriji nagrađeni su: atletičar Danjel Buntić, karatisti Ivan Prusina i Filip Ostojić, košarkašica Marija Raguž, košarkaš Mateo Karačić, stolnotenisač Nikola Prusina, tenisačica Iva Vasilj, nogometaš Petar Šetka i rukometaš Tomislav Prusina.

Učenici OGŠ Bronjo svojim su nastupima obogatili program svečanog proglašenja najboljih sportaša općine Čitluk u 2014. godini kojem su uz brojne sportaše, trener, zaljubljenike u sport i roditelje nagrađenih nazočili načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić, predsjednik OV Marin Radišić, generalni konzul RH Velimir Pleša, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Mario Vasilj, Zdenko Klepić, potpredsjednik Karate saveza BiH i brojni drugi uzvanici.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

Čitluk.ba