VEČER ZA PAMĆENJE IVICE ZUPCA Postavio osobni NBA rekord sa 18 poena, 12 skokova, tri asistencije i jednom blokadom

Ivica Zubac
USA Today

Ivica Zubac odigrao je jednu od najboljih utakmica sezone i pomogao LA Clippersima da u gostima svladaju Utah Jazz 117:103, što im je osma pobjeda u posljednjih 11 susreta. Zubac je pritom postavio osobni NBA rekord jer ga je trener Ty Lue ostavio na parketu čak 42 minute i 16 sekundi, što mu je najveća minutaža u 457 utakmica karijere u najjačoj ligi svijeta.

To je vrijeme iskoristio za 18 poena, pogodivši devet od 15 pokušaja iz igre - oboje izjednačeni učinci sezone - te 12 skokova, tri asistencije, dvije blokade i jednu izgubljenu loptu. To mu je bio šesti double-double učinak sezone. Posebno se istaknuo korištenjem lijeve ruke za završavanje oko obruča, što nije novi element u njegovoj igri, ali ga sada koristi s puno više samopouzdanja i uspjeha.

"Lako mi je desnom"

"To je bio jedan od naglasaka preko ljeta", priznao je Zubac u intervjuu na parketu nakon utakmice. "Lako mi je zabiti desnom, ali sve više momčadi pokušava mi to oduzeti. Tako da sam puno radio na korištenju kontrastrane i isplatilo se."Zubac je bio treći najbolji strijelac Clippersa na sinoćnjoj utakmici, iza Kawhija Leonarda, koji je s 41 poenom imao učinak sezone, i Paula Georgea, koji je ubacio 20, jednako kao i najbolji strijelac domaćih John Collins. Luka Šamanić nije dobio priliku zaigrati za Jazz.

Šarićev skakački rekord sezone

Nije Zubac jedini Hrvat koji je sinoć ostvario double-double u NBA ligi. Uspjelo je to i Dariju Šariću, drugi put ove sezone, ali nije mu uspjelo doći i do pobjede jer su Golden State Warriorsi nakon produžetka pali u Oklahoma Cityju kod Thundera 140:138.Šarić je za 22 i pol minute postigao 11 poena (šut 3/8, trice 2/6, slobodna bacanja 3/4) uz 12 skokova, što mu je rekord sezone, a ubilježio je i tri asistencije, jednu ukradenu i tri izgubljene lopte.Stephen Curry promašio je tricu za pobjedu u regularnom vremenu, a Thunder je otvorio produžetak serijom 12:3. Warriorsi su se u iduće dvije minute vratili na samo -2, ali dalje od toga nisu uspjeli te su s omjerom 10-12 ostali na 11. mjestu Zapada, izvan zone play-ina. Shai Gilgeous-Alexander predvodio je pobjedničku momčad s 38 poena, a Curry je za Warriorse ubacio 34.

Bogdanović jednoznamenkast u 19. uzastopnom porazu Detroita

Očekivano, do pobjede nije došao ni Bojan Bogdanović, čiji su Detroit Pistonsi izgubili 19. put zaredom, ovaj put 123:91 u Orlandu, koji je predvodio Nijemac Franz Wagner s 27 poena.

Bogdanović je, nakon 22 poena u svakoj od prve dvije utakmice nakon povratka, bio samozatajan i završio sa samo devet poena (šut 4/10, trice 1/3, slobodna bacanja 0/1), tri skoka, jednom asistencijom, jednom ukradenom i dvije izgubljene lopte.