"UMORAN SAM" Što se događa s Ivicom Zupcem?

Ivica Zubac
Profimedia

Nakon što je na početku sezone u više navrata popravljao osobne rekorde u skokovima i blokadama te usput odigrao čudovišnu utakmicu s 31 poenom i 29 skokova protiv Indiane, Ivica Zubac posljednjih je tjedana u osjetnom padu forme te bilježi prosjeke od 9.2 poena i 7.2 skoka. 

U posljednjih osam utakmica imao je izvrsnu izvedbu protiv Atlante sa 17 poena i 18 skokova, ali u ostalima je samo dvaput dosegnuo 10 poena, a ni jednom 10 skokova. U istom je razdoblju ubilježio ukupno četiri blokade, a i dojam na parketu je da je jednostavno sporiji nego tijekom prva dva mjeseca sezone.

Trener LA Clippersa Ty Lue objasnio je da je hrvatski centar jednostavno umoran zbog preopterećenosti najvećom minutažom karijere. Zubac ove sezone igra više od 29 minuta po utakmici, a nikad prije nije igrao više od 24 u prosjeku. Iako tih pet minuta ne izgleda kao velika razlika, umor se akumulira tijekom sezone, prenosi Index.

Lue: Ne možemo ga držati u igri do iznemoglosti, ali nemam izbora

"Neće on to priznati, ali mislim da je malo premoren jer ga previše koristimo. Puno igra jer smo učinkoviti dok je on na parketu. Možemo igrati svoj napad i činiti različite stvari, pa moram pronaći ravnotežu", rekao je Lue nakon pobjede Clippersa nad Houstonom 121:100, u kojoj je hrvatski centar za 30 minuta igre upisao 10 poena, pet skokova, dvije blokade i dvije krađe.

"Odličan je cijelu sezonu. Igra svaku utakmicu i ne možemo ga samo držati u igri do iznemoglosti, kao što smo činili u prvom dijelu sezone. Ali zapravo nemam izbora", objasnio je trener Clippersa, koji na centarskoj poziciji imaju još samo mladog Mosesa Browna i rookieja Moussu Diabatea.

Lue je proteklih sezona često forsirao igru s malom petorkom, bez centra, pa su Clippersi smatrali da im je Zubac dovoljan kao jedini afirmirani centar, ali brojne ozljede smanjile su mu opcije, a bivši Cibonin junior odličnim je izvedbama jednostavno tjerao trenera da ga koristi više nego ikad.

Zubac: Da, umoran sam, ali mnogi igraju više od mene pa nema isprika

"Istina je, ali to mi je posao. Osjećam se malo umorno, ali ovisi o danu", rekao je Zubac kad su ga pitali je li zaista iscrpljen. "Raspored nam je bio vrlo gust, odigrali smo puno utakmica dosad, ali ne mogu se žaliti. Svaka momčad igra puno utakmica, puno igrača ima veći prosjek minuta od mene, tako da nema isprika."

Clippersi su na vrlo izjednačenom Zapadu trenutačno šesti s omjerom 23-22, ali daleko od sigurnih putnika u doigravanje, pa čak i play-in. Kawhi Leonard propustio je 25 utakmica, Paul George 15, a i trenutačno je ozlijeđen, baš kao i prvi razigravač John Wall. Očekuje se da će prije roka za razmjene 9. veljače Clippersi napraviti trejd, a aktualne glasine govore da će tražiti još jednog centra koji bi rasteretio Zupca.

Hoće li Clippersi dovesti centra protiv kojeg je Zubac odigrao utakmicu života?
Dugo se nagađalo o dolasku Mylesa Turnera iz Indiane, ali u tom bi slučaju imali dva centra vrijedna mjesta u startnoj petorci, što bi bilo bizarno s obzirom na Lueovo dugogodišnje forsiranje petorke bez ijednog centra. 

Osim toga, Turner je tip koji je bio Zupčev primarni čuvar one večeri kad je zabio 31 poen uz 29 skokova, pa mu to nije idealna referenca za angažman u Clippersima, a i njegov ugovor je prevelik da bi ga mogli dovesti bez dodatnog osiromašivanja ionako tanke rotacije. Puno je izglednije da naprave manji trejd za rotacijskog centra ili jednostavno puste Zupca da se potpuno ispuše i tako unište šanse da išta naprave u doigravanju.